Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022

Εκδήλωση του ΚΚΕ με θέμα «ΑΕΚ σημαίνει Προσφυγιά»: Ιστορίες ξεριζωμού και αντίστασης στον κατακτητή, δεμένες με την αγνή αγάπη για το ποδόσφαιρο (VIDEO)



Άγνωστες, αθέατες, αλλά ιδιαίτερα διδακτικές και συγκινητικές ιστορίες ξετυλίχθηκαν το πρωί της Κυριακής 20 Νοέμβρη, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Λυκείου της Νέας Φιλαδέλφειας, κατά τη διάρκεια της εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ με θέμα «ΑΕΚ σημαίνει προσφυγιά». Είχε προηγηθεί η αποκάλυψη της τιμητικής πλακέτας για τον ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ και αγωνιστή του ΕΑΜ, Σπύρο Κοντούλη.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Θέμης Γκιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στάθηκε στην ιδιαίτερη συμβολή του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος στην ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στο πιο λαοφιλές άθλημα, το ποδόσφαιρο (διαβάστε αναλυτικά στην προηγούμενη ανάρτηση).

«Η σύντομη διαδρομή του θρύλου της ΑΕΚ, Σπύρο Κοντούλη»


Ο πανεπιστημιακός και συγγραφέας Σπύρος Τζόκας, με την ομιλία του, «μετέφερε» τους παρευρισκόμενους αρχικά στην περίοδο της Μικρασιατικής καταστροφής, ακολουθώντας την πορεία του ξεριζωμού του ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ και αγωνιστή της ΕΑΜικής αντίστασης, Σπύρου Κοντούλη και της οικογένειας του, προς την Αθήνα, την Κοκκινιά και στη συνέχεια τη Ν. Φιλαδέλφεια και την ΑΕΚ. Περιέγραψε ακόμα τη «γέννηση» της φλόγας της αγάπης του Σπύρου για το ποδόσφαιρο, αλλά και την εγγενή αντίσταση και αντίδραση σε κάθε αδικία και καταπίεση. Η πορεία του Σπύρου από την Μικρασία, στην ΑΕΚ και την Αντίσταση έσπειρε ρίγη συγκίνησης στους παρευρισκόμενους.

«Η ίδρυση των πρώτων σωματείων από πρόσφυγες στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή»



Από την πλευρά του, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Νάσος Μπράτσος παρουσίασε αποσπάσματα μιας πραγματικά εξαιρετικής καταγραφής της τεράστιας συνεισφοράς των Μικρασιατών προσφύγων στον ελληνικό αθλητισμό, με την ίδρυση και τη συμμετοχή τους σε πλείστα σωματεία και συλλόγους. Από τα στοιχεία αναδείχθηκε η μεγάλη συνεισφορά του Μικρασιατικού ελληνισμού στην επανεκκίνηση της αθλητικής ζωής στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου, ενώ ακόμα επισημάνθηκε η συμμετοχή των προσφύγων-αθλητών στην κοινωνική πάλη του λαού εκείνη την εποχή.

«Η ίδρυση της ΑΕΚ, τα πρώτα δύσκολα χρόνια»


Ακόμα, ο δημοσιογράφος Νίκος Αγγελίδης, «ταξίδεψε» τους παρευρισκόμενους αρχικά στην Κωνσταντινούπολη των τελών του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου, παρουσιάζοντας στοιχεία για τον αθλητισμό των Ελλήνων της Πόλης. Στη συνέχεια ο ομιλητής εξήγησε πώς, μετά τον ξεριζωμό του ‘22, στην Αθήνα πλέον, Κωνσταντινουπολίτες αθλητές και παράγοντες, ίδρυσαν την Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως, η οποία έκανε τα πρώτα της βήματα, αρχικά σε αλάνες γύρων από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός και στη συνέχεια στην ιστορική της έδρα, τη Νέα Φιλαδέλφεια. Ξεχωριστή στιγμή ήταν η παρουσίαση - για πρώτη φορά - του πιθανότατα πρώτου τραγουδιού που γράφτηκε για την «Ένωση» λίγα χρόνια μετά την ίδρυσή της, το 1924. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε επίσης στη δημιουργία «φωλιάς» αντίστασης μέσα στην ΑΕΚ την περίοδο της κατοχής.