Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2022

Νίκος Σερετάκης για τον προυπολογισμό του Δήμου: Ζητούμενο η συστράτευση με το ΚΚΕ για την ανατροπή όχι η αναζήτηση διαχειριστή της αντιλαϊκής πολιτικής

Τοποθέτηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο της 21/12 για τον προϋπολογισμό του Δήμου

Οι προϋπολογισμοί των Δήμων, και του δικού μας, δεν είναι απλά κωδικοί και αριθμοί. Εκφράζουν μια πολιτική, συγκεκριμενοποιούν τον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό που μόλις ψηφίστηκε, ένα προϋπολογισμό  καρμανιόλα για μισθούς, συντάξεις, επιδόματα ΑΜΕΑ, παιδεία και υγεία προς όφελος της κερδοφορίας και  της μπίζνας των επιχειρηματικών ομίλων

Η καθήλωση της κρατικής χρηματοδότησης για τους Δήμους είναι κοινό επίτευγμα όλων των κυβερνήσεων που έχουμε γνωρίσει ανεξαρτήτως τίτλου: δεξιών, προοδευτικών, αριστερών, τεχνοκρατών κοκ. Αποτελεί κοινή στρατηγική ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ η λεγόμενη αυτοτέλειά, η λειτουργία των Δήμων με όρους φορομπηχτικού μηχανισμού και  επιχειρηματικότητας.

Η διέξοδος βρίσκεται στον αγώνα για ανατροπή και όχι στην αναζήτηση διαχειριστή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Μπροστά μας έχουμε ακόμα έναν αντιλαϊκό προϋπολογισμό φορομπηξίας, υποχρηματοδότησης των κοινωνικών υπηρεσιών, περιφρόνησης των αναγκών των εργαζομένων και στήριξης των επιχειρηματιών που θησαυρίζουν στην πλάτη μας, καταλαμβάνοντας το δημόσιο χώρο, εκμεταλλευόμενοι τζάμπα τις υποδομές του δήμου και στίβοντας τους εργαζόμενους.

Με την ευκαιρία κύριε Μπερδέση, που μας είπατε πως δήθεν ποτέ δεν βρίσκετε ανοικτές για τα δέοντα τις καντίνες που λειτουργούν χωρίς άδεια πέριξ του γηπέδου, σήμερα νομίζω γνωρίζετε ότι λειτουργούν. Περιμένουμε με αγωνία τα ευρήματα της δημοτικής αστυνομίας που κάνει τα στραβά μάτια όταν πρόκειται για επιχειρηματικούς ομίλους ενώ κατά τα άλλα είναι δραστηριότατη όταν πρόκειται για μοιράσει πρόστιμα σε εργαζόμενους και κατοίκους.

Ένας προϋπολογισμός μαγειρεμένος, για να κρύψει την άγρια επέλαση στο πορτοφόλι των δημοτών που έχουν χορτάσει την “ανάπτυξή” σας. Την απολαμβάνουν κάτι μέρες σαν τη σημερινή, την θαυμάζουν στο ρημαδιό των σχολείων, στα παραπήματα που στοιβάζετε τους εργάτες. 

Το βλέπουμε στα έσοδα, όπου τα υποτιμημένα "ιδία έσοδα" φτάνουν τα 6,5 εκατομμύρια, στην πραγματικότητα είναι ακόμη παραπάνω, αποτελούν το 63% των τακτικών εσόδων.

Εδώ, με δεδομένη την επιβάρυνση που υπάρχει από το ρεύμα αλλά και από τα απορρίμματα, παιδί και αυτή της πολιτικής των κομμάτων που σας στηρίζουν και στηρίζετε, για τα οποία το γήπεδο ουσιαστικά δεν πληρώνει, από 5.842.000 πέρσι προϋπολογίζετε φέτος έξοδα για ρεύμα και καθαριότητα 300.000 λιγότερα. 

Χωρίς να υπολογίζετε κάν την αύξηση στην εισφορά προς τον ΕΣΔΝΑ, στην οποία έχετε συναινέσει όπως και οι δήμαρχοι του ΣΥΡΙΖΑ και της /ΝΔ. Εδώ μας δουλεύετε κοροϊδεύετε κανονικά Το 2022 είχατε προϋπολογίσει 800.000, εκτιμάτε ότι θα πληρώσετε  900.000 και για το 2023 προϋπολογίζετε... 400.000€. 

Εκτός και εάν προσδοκάτε να τα καλύψει η κ Καϊλη του κόμματός σας ή ο κ. Αβραμόπουλος ή οι αρχισυνδικαλιστες πελάτες των μονοπωλίων που στηρίζουν τα κόμματά σας και οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές τους,  ο ΓΓ της ITUC (Διεθνής Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας) και ο ΓΓ  της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων.

Από τους δημότες θα αντλήσετε τουλάχιστον 6,5 εκατομμύρια και την ίδια στιγμή τα ετήσια έσοδα από  διαφημίσεις σε αθλητικές εγκαταστάσεις υπολογίζονται σε...5.000 !!! Μάλιστα φέτος θα εισπράξετε...0€ από τα... 600€ (!) που προϋπολογίζατε.  Κοροϊδία χωρίς πλαφόν...

Στον προϋπολογισμό σας δεν χωράνε δαπάνες για σχολεία που από 318.710 πέρσι φέτος προϋπολογίζετε  182.914€.  Σημειώνουμε ότι οι ΚΑΠ των σχολείων έρχονται μειωμένες κατα -46.300€ . Αυτά για εσάς που χειροκροτάτε κάθε τρεις και πέντε την κ. Κεραμέως και τον υπόλοιπο υπουργικό και κυβερνητικό θίασο που περιδιαβαίνει προεκλογικά τον Δήμο.

Αλήθεια τα 143.068 που είχατε προϋπολογίσει και δεν διατέθηκαν στα σχολεία που πήγανε;  Ελπίζουμε να μην προστέθηκαν στα πάνω από 200.000 που δώσατε για τα συνοδά έργα

Οι επιχορηγήσεις στις σχολικές επιτροπές περικόπτονται η τακτική κατά 50.000€ και η έκτακτη άλλα 50.000, από 110.000€ στα 60.0€00€ σε μια χρονιά που τα λειτουργικά θα απογειωθούν

Με την ευκαιρία, για άλλη μια φορά θα σας πούμε: κάτω τα χέρια  από τα ΕΠΑΛ. Αυτό που ομολογήσατε εδώ μέσα, ότι σκοπεύετε να μεταφέρετε την αποθήκη της τεχνικής υπηρεσίας στο γυμναστήριο του 1ου ΕΠΑΛ, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ακατάλληλο μετά τους σεισμούς του 2019 είναι εγκληματικό, δείχνει το πως αντιμετωπίζετε και τα σχολεία αλλά και τους εργαζόμενους

Δηλώνετε αναρμόδιοι όλα αυτά τα χρόνια για να το φροντίσετε και να το φτιάξετε, μια χαρά αρμόδιοι είστε όταν πρόκειται να το "φάτε" κομμάτι κομμάτι. Ρωτάμε ξανά. Γιατί δεν προχωράνε οι αναγκαίες επισκευές; Ο αντισεισμικός έλεγχος; Γιατί δεν διεκδικείτε την ανέγερση σε αυτό το χώρο του 3ου Βρεφονηπιακού σταθμού του οποίου το οικόπεδο χαρίσατε στην Μητρόπολη; Γιατί το μόνο που προχωράει από το Δήμο αφορά παρεμβάσεις που συγκλίνουν στην αλλαγή της χρήσης του χώρου;

Στον προϋπολογισμό σας χωράνε 848.355€ για απαλλοτριώσεις στη Μπριτάνια που σχετίζονται με τον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου, δε χωράνε όμως για ελεύθερους χώρους, παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία. 

Χρήματα για  προσεισμικό έλεγχο του  ΙΩΝΙΚΟΥ και γενικότερα, δεν έχετε, βρίσκετε όμως για μελέτες για την υπονόμευση της προστασίας του προσφυγικού συνοικισμού, για την ανοικοδόμηση του Άλσους.

Μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας στο αστρονομικό ύψος των 5.000€  Έκτακτες παρεμβάσεις σε κρίσιμα σημεία για την αντιπλημμυρική προστασία του Δήμου 0. Αυτή είναι η φροντίδα σας για τα ουσιαστικά θέματα της προστασίας της ζωής και της περιουσίας των λαϊκών οικογενειών. 

Ο προϋπολογισμός σας επισφραγίζει την πολιτική της συρρίκνωσης του προσωπικού και στην αποψίλωσης των υπηρεσιών Δε χωράνε προσλήψεις στο πράσινο, σχολικούς φύλακες, καθαρίστριες. Και φυσικά δεν χωράει δαπάνες για ανθρώπινες εγκαταστάσεις των εργαζομένων.

Πέρσι χαρακτηρίσαμε την πρόταση των δυνάμεων της αστικής αντιπολίτευσης για εναλλακτικό προϋπολογισμό, ως έκφραση μιας μια πιο βαθιάς συστημικής στρατηγικής σύγκλισης των τοπικών εκφράσεων των δυνάμεων του κεφαλαίου. Ήταν τα προεόρτια του γενικότερου παζαριού που γίνεται στο δήμο  μεταξύ ενός πολιτικού προσωπικού που ανακυκλώνεται το ίδιο εδώ και 15-20 χρόνια στα δημοτικά και θα ενταθούν πηγαίνοντας προς την κάλπη αλλά και μετά από αυτή, για να θολωθούν τα νερά, να εγκλωβιστεί η λαϊκή δυσαρέσκεια στην επιλογή ποιος θα κάνει μία από τα ίδια, να εδραιωθεί η λεγόμενη συναίνεση, η υποταγή στην κυρίαρχη πολιτική.

Όσο τα όρια μεταξύ των διάφορων παρατάξεων των αστικών δυνάμεων γίνονται όλο και πιο δυσδιάκριτα, η αντιπαράθεση θα περιορίζεται στο ποιος θα το διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά, άντε με 1-2 σημειακές διαφοροποιήσεις. Από εδώ και η αντιπαράθεση με όρους προσωπικών επιθέσεων,  η ευκολία μεταγραφών και μεταπηδήσεων.

Ο κ. Βούρος, ο κ. Ανεμογιάννης, ο κ Τομπούλογλου, αλλά και ο κ Γατσούλης από τη ΝΔ και ο κ Τζέλης από το ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι που ενδεχόμενα ξεπηδήσουν από την ίδια μήτρα, δεν είστε πολιτικοί αντίπαλοι, αλλά ανταγωνιστές για ρόλο στη διαχείρισή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Καμία εμπιστοσύνη λοιπόν σε παλιούς και νέους σωτήρες, που πλασάρονται άλλοι ως έμπειροι, άλλοι ως συνεχιστές, άλλοι ως δήθεν νέοι και άφθαρτοι, όλοι δήθεν ανεξάρτητοι από τα κόμματά τους αλλά στην πραγματικότητα εξαρτημένοι μέχρι το μεδούλι από τα επιχειρηματικά συμφέροντα και το σάπιο φθαρμένο σύστημά τους.

Αν κάτι σήμερα μπορεί να βάλει φρένο, να ανακόψει την επίθεση, να ανακουφίσει αυτό δεν είναι δήθεν εναλλακτικές προτάσεις εντός τειχών, ούτε λογικές συναίνεσης. 

Είναι η εργατική λαϊκή διεκδίκηση και αντεπίθεση η οποία γίνεται αποτελεσματική  όταν δεν δέχεται  εκπτώσεις στις αυξανόμενες σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Και κυρίως όταν αποκτά προσανατολισμό σύγκρουσης με το κεφάλαιο,  χειραφέτησης από τις πολιτικές δυνάμεις που  διαχειρίζονται την εξουσία του ενάντια στο λαό, τη ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και άλλους.

Η συστράτευση ευρύτερων ζωντανών λαϊκών δυνάμεων με το ΚΚΕ στους αγώνες, αλλά και  στην κάλπη, και στα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές του Οκτώβρη, αγωνιστών που κρατώντας τις ιδιαίτερες απόψεις τους αναγνωρίζουν τη συμβολή των κομμουνιστών, μπορεί να δώσει δύναμη, ζωντάνια, προοπτική στο σύνθημα «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό» , που όπου δοκιμάστηκε, οι εργαζόμενοι κι ο λαός είχαν νίκες και  κατακτήσεις.