Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023

Ομολογία γύμνιας της αντιπλημμυρικής προστασίας

Σε κατάσταση «ειδικής κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας» κηρύσσονται οι δήμοι της Αττικής που συνδέονται με την κοίτη του Κηφισού και τα ρέματα Ποδονίφτη και Εσχατιάς.

 «Ετσι, η Περιφέρεια Αττικής και οι δήμοι μπορούν να προχωρήσουν χωρίς καμία πλέον καθυστέρηση στη δημοπράτηση των έργων καθαρισμού και αποκατάστασης της κοίτης των ρεμάτων και του Κηφισού», όπως εξήγησε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας. 

Τι ομολογούν με αυτή τους την απόφαση; Οτι έχει φτάσει 18 Οκτώβρη, ο χειμώνας είναι προ των πυλών, η Πάρνηθα έχει κατακαεί και τα ρέματα είναι ακόμα ακαθάριστα! 

Πέρα από το φαντεζί του πράγματος, υπάρχει και η ουσία. 

Η Β. Εύβοια, για παράδειγμα, βρέθηκε για πολλούς μήνες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τη μεγάλη πυρκαγιά, προκειμένου να «τρέξουν» τα αντιπλημμυρικά. Το αποτέλεσμα όμως ήταν να πλημμυρίσουν ξανά σπίτια, δρόμοι και χωράφια με την τελευταία μεγάλη νεροποντή. 

Το ίδιο και στην Αττική, όπου προσπαθούν να σπείρουν εφησυχασμό απέναντι στις δίκαιες αγωνίες και διεκδικήσεις των κατοίκων, επειδή ξέρουν καλά ότι το Λεκανοπέδιο είναι ανοχύρωτο από αντιπλημμυρικά έργα, γεγονός που κάνει ακόμα πιο επικίνδυνα τα ακαθάριστα ποτάμια και ρέματα. 

Οι καταγγελίες της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και προεκλογικά, για το χάλι ειδικά στον Κηφισό, αποκάλυψαν το μέγεθος του κινδύνου και της κοροϊδίας από κυβέρνηση, Περιφέρεια και δημοτικές αρχές. Καμία «ειδική» κατάσταση δεν πρόκειται λοιπόν να σώσει την Αθήνα και τον λαό της από έναν κατακλυσμό. 

Το μόνο «ανάχωμα» είναι η πάλη για ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία, σε σύγκρουση με την πολιτική του κόστους - οφέλους, που πνίγει τον λαό τον χειμώνα και τον καίει το καλοκαίρι.

https://www.rizospastis.gr/story.do?id=12287210