Τοποθέτηση του Γιάννη Ζαχαριάδη για την κατάσταση των σχολείων στο Δημοτικό Συμβούλιο της 12ης Δεκέμβρη 2023
Από το 2006 μέχρι το 2019 ήμουν υπεύθυνος, στα σχολεία που υπηρέτησα, για την έκθεση που περιέγραφε τις αναγκαίες παρεμβάσεις και επισκευές που έπρεπε να γίνουν σε αυτά. Ποτέ δεν αφαιρέθηκε ούτε μία γραμμή από αυτές τις εκθέσεις παρά μόνο προσθέτονταν κάθε χρόνο νέες.
Ζητήσαμε, ως Λαϊκή Συσπείρωση, από την τεχνική υπηρεσία πριν ένα μήνα τα αιτήματα των σχολείων σχετικά με τις επισκευές. Απάντηση φυσικά δεν πήραμε.
Από όσα ακούστηκαν μέχρι τώρα στο άτυπο πρωτάθλημα των προβλημάτων που διεξάγει ο Δήμος, αναδείχτηκε πρωταθλητής το συγκρότημα του 1ου Λυκείου-Γυμνασίου & 2ου Δημοτικού με 2ο το συγκρότημα των ΕΠΑΛ και 3α τα νηπιαγωγεία.
Σαν Λαϊκή Συσπείρωση ρωτήσαμε ή ζητήσαμε να εισαχθούν σαν θέμα οι παρεμβάσεις και επισκευές στα σχολεία τον Οκτώβρη του 2019, τον Γενάρη του 2020, τον Σεπτέμβρη του 2020, τον Οκτώβρη του 2020, τον Σεπτέμβρη του 2021, τον Οκτώβρη του 2022, τον Μάρτη του 2023, τον Μάη του 2023 και τον Σεπτέμβρη του 20323.
Το Γενάρη του 2020 μετά από πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης το Δ.Σ. πήρε ομόφωνα την απόφαση "οι αναγκαίες παρεμβάσεις και επισκευές για τα σχολικά κτήρια" να συζητούνται το Μάιο, ώστε το καλοκαίρι να γίνονται οι εργασίες. Πόσες τέτοιες συζητήσεις έγιναν; ΚΑΜΜΙΑ.
Συνολικά κάναμε 19 γραπτές ερωτήσεις, χώρια οι προφορικές σχεδόν σε κάθε δημοτικό συμβούλιο, εκ των οποίων:
• 3 για τις διαφημιστικές πινακίδες στο σχολικό χώρο του «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΝΤΟΣ» για να πάρουμε τελικά την απάντηση από τον κ. Κωνσταντινίδη, ότι αυτές δεν μετράνε γιατί είναι οριζόντιες και όχι κατακόρυφες.
• 3 για το κτηριακό του 1ου ΓΕΛ
• 2 για τα νηπιαγωγεία
• 3 για τους μετασεισμικούς ελέγχους.
Πόσες απαντήθηκαν; ΚΑΜΜΙΑ
Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε επίσης, μετά από ερώτηση του ΚΚΕ στη βουλή, ότι δεν υπάρχει αίτημα για ένταξη στο κτιριολογικό πρόγραμμα του υπουργείου για προσθήκη αιθουσών στο 1ο Λύκειο. Ρωτήσαμε τότε:
• Ποια είναι τα ρυμοτομικά και πολεοδομικά προβλήματα του κτηρίου του 1ου Λυκείου-Γυμνασίου 2ου Δημοτικού και ποιος τα χειρίζεται;
• Για προσθήκη πόσων αιθουσών γίνεται λόγος; Για 6,12 ή άλλο αριθμό;
• Σε ποια φάση βρισκόμαστε; (υπάρχει προμελέτη, εκπονείται μελέτη και ποια;)
• Ποιος έχει την ευθύνη για την υποβολή αιτήματος για την ένταξη στο κτιριολογικό πρόγραμμα;
• Τι ευθύνη έχει αναλάβει ο δήμος και οι τεχνικές υπηρεσίες, τι η ΚΤΥΠ και τι η Περιφέρεια; Μαντέψτε. Απάντηση ΚΑΜΜΙΑ
Θα πείτε μα γιατί; Δεν ενδιαφέρονται για τον τόσο ευαίσθητο τομέα της παιδείας; Δυστυχώς είναι δέσμιοι της πολιτικής που ακολουθούν οι αστικές κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ ή με όποια άλλη σύνθεση θέλετε, των οποίων είναι εκφραστές στους Δήμους.
Πως να είναι διαφορετικά, όταν οι δαπάνες για την παιδεία έχουν μειωθεί κατά 2 δις ευρώ τα τελευταία 12 χρόνια, η δαπάνη για τη σχολική στέγη έχει περικοπεί κατά 70% και οι γονείς πληρώνουν από την τσέπη τους 1,2 δις ευρώ το χρόνο για την «δωρεάν» παιδεία τους.
Ακούστηκαν εδώ, ότι κοντά 4 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν για τα σχολεία από τον «Φιλόδημο» ή το «Αντώνης Τρίτσης». Αναρωτηθήκατε ποιες ήταν οι προτεραιότητες των σχολείων ή τα χρήματα κατευθύνονται σε συγκεκριμένους προκαθορισμένους τομείς όπως «πράσινη ανάπτυξη», «ψηφιακή αναβάθμιση» κ.α.; Κάνουν θερμοπροσόψεις χωρίς στατικούς ελέγχους σε σχολεία 60 και 70 χρόνων. Θέλει ο Πιερρακάκης να γεμίσει τα σχολεία με διαδραστικούς πίνακες σε κάθε τάξη, ενώ υπάρχουν χιλιάδες κενά σε εκπαιδευτικούς ή σχολεία με παμπάλαια εργαστήρια πληροφορικής ή χωρίς δίκτυο.
Να τονίσω τελειώνοντας, επειδή τέθηκε ως θέμα, ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι στην τοποθέτηση καμερών στα σχολεία.
.............
ΥΓ Δύο μέρες μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο "ενεργειακά αναβαθμισμένο" 2ο Δημοτικό Νέας Φιλαδέλφειας έπεφταν ντουβάρια...