Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

Ο Ν. Σερετάκης για την πρόθεση της δημοτικής αρχής να στήσει χριστουγεννιάτικο παζάρι στον πεζόδρομο του Άλσους: Ακραία μορφή εμπορευματοποίησης του δημοσίου χώρου



Ως ακραία μορφή εμπορευματοποίησης του δημόσιου χώρου, χαρακτήρισε ο Νίκος Σερετάκης, την πρόθεση της δημοτικής αρχής, να στήσει χριστουγεννιάτικο παζάρι στον πεζόδρομο του Άλσους και την παραχώρηση χώρων του σε επιχειρηματία για την ανέγερση παγοδρομίου.

Ταυτόχρονα στηλίτευσε την ταχύτητα με την οποία φέρνει η δημοτική αρχή το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, υπογραμμίζοντας ότι και φέτος γειτονιές της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας, θα μείνουςν εκτός του χριστουγεννιάτικου κλίματος.

«Πιστεύουμε ότι θα είναι μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη αν θεσμοθετηθεί. Τότε να συμπεριλάβουμε τη λύση “Ρούντοφλ” στο έμβλημα του Δήμου μας», ανέφερε μετάξύ άλλων ο Νίκος Σερετάκης.

Ολόκληρη η τοποθέτησή του:


Το πρώτο που θέλω να πω, είναι να δώσω τα συγχαρητήριά μου στη Δημοτική Αρχή που πραγματικά λαμβάνει ένα αίτημα από μια εταιρεία στις 22 του μήνα και το διεκπεραιώνει ταχύτατα σε τέσσερις μέρες! Αν με την ίδια ταχύτητα διεκπεραιώνατε και όλο τον όγκο των αιτημάτων που αναλαμβάνουν κάθε χρόνο τα σχολεία οι διευθυντές, θα ήμασταν όλοι πολύ πιο ευτυχισμένοι. Είναι εκπληκτική η ταχύτητα!

Δεύτερον. Δημιουργείται μια παράδοση τα τελευταία χρόνια κάθε νέα Δημοτική Αρχή να έρχεται με ένα project που έχει να κάνει με κάποιου είδους παγοδρόμιο στο άλσος. Δηλαδή σε λίγο θα αρχίσω να σκέφτομαι μήπως πρέπει για το τοπόσημο του Δήμου για το έμβλημα να βάλουμε τον «Ρούντολφ» για να μη μπερδευόμαστε.

Για να θυμίσω καλύτερα τι είχε γίνει την προηγούμενη φορά, η Διοίκηση Βούρου επιχείρησε να το περάσει με έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο. Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο δεν συγκέντρωσε απαρτία. Τώρα τι έχουμε; Φυσικά είναι καμένη η υπόθεση λίμνη του άλσους, κάηκε με εκείνη τη συζήτηση γιατί βγήκε η Υπηρεσία, κάηκε γιατί υπήρχε έγγραφο από το Δασαρχείο και το βάζουμε παραέξω που είναι πάλι εντός του άλσους, στο parking από ό,τι κατάλαβα.

Η. ΤΑΦΑΣ: Δεν είναι στο άλσος, είναι στον πεζόδρομο και μπαίνει στο parking απέναντι από τον Βασιλόπουλο.

Ν. ΣΕΡΕΤΑΚΗΣ: Το ίδιο πράγμα λέμε,

Δ. – Ε. ΓΚΟΥΜΑ: Άτυπο parking εντός του άλσους είναι.

Ν. ΣΕΡΕΤΑΚΗΣ: Στην ουσία είναι εντός των ορίων του άλσους αυτό.

Τρίτο θέμα. Με ένα μαγικό τρόπο πραγματικά πάμε και καταλαμβάνουμε το μοναδικό μέρος του λεγόμενου πεζόδρομου το οποίο θα μπορούσαμε να μετονομάσουμε σε «λεωφόρο τραπεζοκαθισμάτων», είναι το μοναδικό μέρος του πεζόδρομου που ανήκει σε πεζούς. Δηλαδή από το Π.Π.Ι.Ε.Δ. μέχρι πάνω τη Χίου δεν υπάρχει πεζόδρομος. Αν πάρουμε το κομμάτι από εκεί μέχρι την Αχαρνών, είναι τραπεζοκαθίσματα και μόνο, άντε και κάτι περίπτερα, τέλος πάντων ξέρετε την κατάσταση καλύτερα από εμένα.

Πάμε το μοναδικό μέρος που όποιος βγει εκεί θα δει κάθε βράδυ σε αυτό το κομμάτι να πηγαίνει πάνω – κάτω ο κόσμος να κάνει περίπατο να περπατάει, αυτό είναι δεν υπάρχει άλλο μέρος, πάμε αυτό και το καταλαμβάνουμε. Και τι φτιάχνουμε; Φτιάχνουμε μια μίνι πανήγυρη.

Φυσικά χτύπημα για την τοπική αγορά γιατί από ό,τι κατάλαβα θα κάνει επινοικίαση η επιχείρηση αυτή και θα φέρνει διάφορους, οι οποίοι περιμένουν κάποια στιγμή να κάνουν τζίρο. Φυσικά συμβατό με την εποχή που έχει καταντήσει τα Χριστούγεννα η αγαπημένη εποχή των παιδιών να είναι η πιο εμπορευματοποιημένη γιορτή στον κόσμο. Μέχρι και ο Άγιος Βασίλειος, προέρχεται από διαφήμιση της Coca Cola το 1931 με τα κόκκινα.

Λ. ΓΕΩΡΓΑΜΛΗΣ: Είναι κόκκινο, εντάξει.

Ν. ΣΕΡΕΤΑΚΗΣ: Ναι, βλέπουμε και λίγο κόκκινο Λύσανδρε, είναι λάθος κόκκινο. Και βέβαια γιατί να είναι κοιμητήριο η πόλη; Δεν έχει Συλλόγους η πόλη; Δεν έχει ο Δήμος να δυνατότητα να κάνει πράγματα; Και τα μόνα Χριστούγεννα που πρέπει να γίνουν, είναι τα Χριστούγεννα του κέρδους του καινούργιου Σκρουτζ; Ανεξάρτητα από το ποιο όνομα θα έχει η εταιρεία. Και μάλιστα θα το κάνουμε και θεσμό!

Εμείς φυσικά θα το καταψηφίσουμε. Κύριε Τζέλη είδα την ανακοίνωσή σας και ομολογώ ότι είστε συνεπής στη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή δεν σας απασχολεί ότι ο δημόσιος χώρος γίνεται μια ακραία εμπορευματοποίηση στις γιορτές των Χριστουγέννων, αλλά λέτε «δεν υπάρχει κανονιστική» δηλαδή να βάλουμε κανόνες και μετά το συζητάμε «μικρό το τίμημα» να το αυξήσουμε δηλαδή να βγάλουμε κάτι παραπάνω, όπως λέγαμε για τα διάφορα που ιδιωτικοποιούσε τότε η Κυβέρνηση της «Πρώτη φορά Αριστερά».

Εδώ υπάρχει το εξής ζήτημα: κοινόχρηστος χώρος, ο μοναδικός ελεύθερος δίπλα στο άλσος, άλλο αυτό όλα πρέπει να έχουν αναφορά στο άλσος. Δεν είδα κανένα επιχειρηματία να λέει «να πάμε να κάνουμε ένα ωραίο χωριό στο κάτω Κουκλάκι, στην Αγία Μαρίνα» ή εκεί που είναι το τρόλεϊ, που είναι πιο υποβαθμισμένες περιοχές. Αφού υπάρχει διάθεση κοινωνικής προσφοράς, καταλαβαίνω ο άνθρωπος δεν το κάνει μόνο για τα κέρδη θέλει να δώσει στον κόσμο.

Εμείς το καταψηφίζουμε. Είναι μια ακραία μορφή εμπορευματοποίησης του δημοσίου χώρου και βέβαια πιστεύουμε ότι θα είναι μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη αν θεσμοθετηθεί. Τότε να συμπεριλάβουμε τη λύση «Ρούντοφλ» στο έμβλημα του Δήμου μας.

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024

Νίκος Σερετάκης: Επείγον να δυναμώσει η πάλη του λαού για την άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τη σφαγή των λαών στη Μέση Ανατολή (AUDIO)

 


Στα πολεμικά μέτωπα που μαίνονται σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία αναφέρθηκε διεξοδικά ο Νίκος Σερετάκης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ERTOpen. 

Όπως τόνισε, «για το ΚΚΕ είναι επείγον να δυναμώσει η πάλη του λαού για την άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τη συνένοχη συμμετοχή στη σφαγή των λαών στη Μέση Ανατολή». Μία σφαγή, όπως είπε, που δεν έχει αρχή, μέση και τέλος, γίνεται από το Ισραήλ και τους συμμάχους του, με θύματα και τον ισραηλινό λαό, και με βαθύτερες επιδιώξεις που έχουν ήδη αποτυπωθεί και σχετίζονται με γεωπολιτικά σχέδια και επιχειρηματικά συμφέροντα στην περιοχή. 

Ανέδειξε τις σοβαρές ευθύνες τόσο της κυβέρνησης, όσο και των άλλων κομμάτων, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, «πολύ ανησυχητική» τη δήλωση του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννη Κεφαλογιάννη ότι «στη βάση των διεθνών συνθηκών μπορούν να χρησιμοποιηθούν κάποιες δομές από άλλες συμμαχικές χώρες». Ο Ν. Σερετάκης επισήμανε ότι κάτι τέτοιο σημαίνει ακόμα πιο άμεση συμμετοχή και «βυθίζει τον λαό σε έναν πολύ επικίνδυνο κυκεώνα». Πρόσθεσε ότι παράλληλα εξηγεί και την υστερία των τελευταίων ημερών ενάντια σε νέους στρατευμένους που βγήκαν και είπαν «το απλό», ότι ορκίστηκαν να υπερασπίζονται την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και του λαού της. 

Ο Ν. Σερετάκης μίλησε και για τις «βόλτες» του Τζέφρι Πάιατ, πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, τόσο στη χώρα μας, όσο και στην Τουρκία. Υπογράμμισε ότι πρόκειται για «πάρα πολύ επικίνδυνη κατάσταση», καθώς αναθερμαίνονται τα σενάρια για τις ελληνοτουρκικές διευθετήσεις τη στιγμή που από τη μία, η Τουρκία «απλώνει όλο τον τραχανά στο τραπέζι», και από την άλλη ελληνική κυβέρνηση και «βολική αντιπολίτευση καλλιεργούν τον εφησυχασμό». 

Εξήγησε με μια πληθώρα παραδειγμάτων τον πολύμορφο τρόπο, με τον οποίο συμμετέχει η Ελλάδα στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, καθώς στηρίζει το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ και οικονομικά και πολιτικά, αλλά και στρατιωτικά. 

Στάθηκε, επίσης, στους σοβαρούς κινδύνους, με τους οποίους είναι αντιμέτωπος ο ελληνικός λαός από τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, καθώς η χώρα μας ως κράτος-μέλος της λυκοσυμμαχίας συνδιαμορφώνει «μια πολιτική που στρέφεται ενάντια σε γειτονικούς λαούς και ανοίγει σοβαρούς κινδύνους για τον δικό μας» και «γιατί κομμάτια του ελληνικού κεφαλαίου και οι επιχειρηματικοί όμιλοι κερδίζουν και με το παραπάνω από αυτήν την εμπλοκή», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ειδική αναφορά έκανε και στην αντιμεταναστευτική πολιτική που διαμορφώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να αντιμετωπίσει τις επικείμενες αυξημένες ροές ξεριζωμένων από τις χώρες τους λόγων των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων, σημειώνοντας ότι «δυναμώνει η λογική του κυνηγητού των κατατρεγμένων» και συμπληρώνοντας πως η Ελλάδα, ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, «είναι μέρος του προβλήματος και του κυνηγητού». 

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Ν. Σερετάκης υπενθύμισε ότι πάνω στις πλάτες του ουκρανικού λαού συγκρούονται ΝΑΤΟ-ΕΕ με το υπό διαμόρφωση ευρασιατικό μπλοκ με αιχμή του δόρατος τη Ρωσία για τον έλεγχο αγορών και ενεργειακών πηγών. 

Τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση σε αυτόν τον πόλεμο παίζει τον ρόλο του σημαιοφόρου στα ΝΑΤΟικά σχέδια και παράλληλα επιδιώκει την αναβάθμιση της γεωστρατηγικής θέσης και του ρόλου της άρχουσας τάξης της εις βάρος όλων των λαών και με θύμα και τον ελληνικό που πληρώνει πολύ ακριβά το τίμημα από την τσέπη του.

Τέλος, κάλεσε στο αυριανό μεγάλο συλλαλητήριο της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής για τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας και του Πειραιά από τη ναζιστική κατοχή, στις 7 μ.μ., στα Προπύλαια, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Γιατί όπως και τότε έτσι και σήμερα ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό με ισχυρό ΚΚΕ». 

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

Η ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με τους λαούς ως τη λευτεριά από το σύστημα της αδικίας και των πολέμων - Συλλαλητήριο της ΚΟΑ του ΚΚΕ στις 12 Οκτώβρη στα Προπύλαια & Ιστορικός περίπατος στις 13 Οκτώβρη στη Νέα Φιλαδέλφεια!

Σας καλούμε στο μεγάλο συλλαλητήριο που διοργανώνει το Σάββατο 12 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στα Προπύλαια η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ, ανήμερα της συμπλήρωσης 80 χρόνων από την Απελευθέρωση της Αθήνας και του Πειραιά από την Κατοχή, με σύνθημα Τότε και τώρα, μόνο ο λαός σώζει τον λαό, με ΚΚΕ δυνατό. Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Οι προσυγκεντρώσεις των Τομεακών Οργανώσεων της ΚΟ Αττικής έχουν οριστεί στις 6 μ.μ. σε εμβληματικά σημεία γύρω από το κέντρο της Αθήνας, όπου οι αλύγιστοι κομμουνιστές και αγωνιστές δεν σκύψανε το κεφάλι, με τον αγώνα, το αίμα και τη θυσία τους έγραψαν ανεξίτηλες ηρωικές σελίδες στην Ιστορία του λαού.

Οι οργανώσεις της Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ θα συναντηθούμε στη Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά), όπου βρισκόταν τότε το Κεντρικό Ταχυδρομείο, που στεγαζόταν στο Μέγαρο Μελά. Εκεί ξεκίνησε στις 14/4/1942 η απεργία των Τριατατικών (Τηλεγραφεία, Ταχυδρομεία, Τηλεφωνία) και δημοσίων υπαλλήλων, η πρώτη νικηφόρα απεργία στην κατεχόμενη Ευρώπη.

 

Σας καλούμε στον ιστορικό περίπατο στη Νέα Φιλαδέλφεια που διοργανώνουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας και το παράρτημα της πόλης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, την Κυριακή 13 Οκτώβρη στις 12 το μεσημέρι για τα 100 χρόνια Νέα Φιλαδέλφεια και τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας. 

Η εκδήλωση θα έχει σημείο αφετηρίας το μνημείο του Σπύρου Κοντούλη, στον πεζόδρομο Πατριάρχου Κωνσταντίνου πίσω από το γήπεδο (απέναντι από την οδό Ιωνίας). 

 

Ήταν Πέμπτη 12 Οκτώβρη 1944. Ήταν η μέρα που η λευτεριά φτερούγισε πάνω από την Αθήνα. Μια λαοθάλασσα πλημμύρισε την πόλη, ενώ οι ναζί κατακτητές έφευγαν ηττημένοι. Μια φωνή ακουγόταν από παντού "ΕΑΜ-ΕΑΜ". Η απελευθέρωση ήταν αποτέλεσμα και κορύφωση μιας μακράς πορείας της ΕΑΜικής Αντίστασης, του ηρωικού αγώνα του λαού μας με νου, ψυχή, οργανωτή και καθοδηγητή το ΚΚΕ.

Ο λαός της πρωτεύουσας, 80 χρόνια πριν, στις 12 Οκτώβρη 1944, γιόρταζε ενώ οι ναζί κατακτητές τρέπονταν σε φυγή. Εκεί ξεχύθηκε μια απέραντη λαοθάλασσα, με καθοδηγητή, αιμοδότη και οργανωτή το ΚΚΕ που σάλπισε την αντίσταση, δημιούργησε το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ. Στην "...μπαρουτοκαπνισμένη Αθήνα, που γνώρισε την πείνα και το βόλι του κατακτητή, το στιλέτο του προδότη...". Εκεί που "βούιζε η καρδιά του ανθρώπου, σαν ένα ζήτω ανάμεσα σε χιλιάδες κόκκινες σημαίες". Όπως αυτή που κάρφωσε ο σοβιετικός λαός και ο Κόκκινος Στρατός στην καρδιά του ναζιστικού τέρατος...

 Για να δυναμώσει ο λαϊκός ξεσηκωμός, τώρα που τα τύμπανα του ιμπεριαλιστικού πολέμου ηχούν όλο και πιο δυνατά και μακελεύονται οι λαοί, ο ένας μετά τον άλλο.

Οι πόλεμοι των ιμπεριαλιστών καταστρέφουν ό,τι αφήνει όρθιο η ειρήνη τους.

Η Ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με τους λαούς ως τη λευτεριά από το σύστημα της αδικίας και των πολέμων.

Έτσι και σήμερα, καλούμε τον λαό να συναντηθεί με το ΚΚΕ στον δρόμο της σύγκρουσης και της ανατροπής. Να είμαστε όλοι και όλες εκεί, για να τιμήσουμε τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που κράτησαν το "φως" αναμμένο, που αγωνίστηκαν για τα λαϊκά συμφέροντα και τη λευτεριά. Για να δυναμώσει ο λαϊκός ξεσηκωμός, τώρα που τα τύμπανα του ιμπεριαλιστικού πολέμου ηχούν όλο και πιο δυνατά και μακελεύονται οι λαοί, ο ένας μετά τον άλλο. Στην Παλαιστίνη, στον Λίβανο, στην Υεμένη, στη Συρία, στην Ουκρανία, στις 56 ενεργές πολεμικές εστίες αυτήν τη στιγμή σε όλο τον κόσμο, οι περισσότερες από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Για να ακουστεί δυνατά, από το κέντρο της Αθήνας:

Εξω τώρα η Ελλάδα από τον πόλεμο!

Να επιστρέψει η φρεγάτα από την Ερυθρά Θάλασσα!

Να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και υποδομές!

Καμιά στήριξη στο κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, που έχει βυθίσει στο αίμα και στην οδύνη τους λαούς της Μέσης Ανατολής, όπως και τον ισραηλινό.

Αλληλεγγύη στους λαούς που ματώνουν από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους.

Λευτεριά στην Παλαιστίνη! (...)

Να είμαστε εκεί, κρατώντας το κόκκινο νήμα της ηρωικής Ιστορίας μας, για να το ξεδιπλώσουμε, να το φτάσουμε ως το τέλος, για τη νίκη του λαού, τον Σοσιαλισμό!

Στις 12 Οκτώβρη να ακουστεί δυνατά από το κέντρο της Αθήνας το μεγάλο ΝΑΙ στο δικαίωμα να ζούμε ειρηνικά, με αλληλεγγύη με τους άλλους λαούς, νοικοκύρηδες στον τόπο μας.

Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει η εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση και αντεπίθεση! Για να μεγαλώσουν οι ρωγμές στο σύστημα της εκμετάλλευσης που σπαράσσεται από τους ανταγωνισμούς, τις αντιθέσεις και τα αδιέξοδά του. Για να βρει ελπιδοφόρα διέξοδο η δικαιολογημένη λαϊκή ανησυχία και δυσαρέσκεια!

Για να ξανακουστεί το βουητό του ήρωα λαού, που όταν παίρνει την κατάσταση στα χέρια του, αποδεικνύει ότι μπορεί να μεγαλουργήσει και να νικήσει αντιπάλους που μοιάζουν παντοδύναμοι!

Για να χτίσουμε τις "γειτονιές του κόσμου" της πραγματικής λαϊκής ευημερίας, της αλληλεγγύης, της φιλίας των λαών, τον Σοσιαλισμό!».

Καμιά εμπιστοσύνη στους εκμεταλλευτές του λαού, στην κυβέρνηση και στα κόμματα του σάπιου συστήματος και του κράτους του.

 

 

 

 

Για περισσότερα επισκεφτείτε: https://www.902.gr/fakelos/politiki/375900/tote-kai-tora-mono-o-laos-sozei-ton-lao-sto-dromo-tis-anatropis-me-kke