Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

Εκδήλωση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων

Σε μια σεμνή εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα θύματα της γενοκτονίας των Ποντίων εξελίχθηκε η τοπική συγκέντρωση της Λαϊκής Συσπείρωσης που έγινε το Σάββατο 18 Μάη στην Πλατεία Κερκύρας, στο 4ο συγκρότημα εργατικών κατοικιών της Νέας Φιλαδέλφειας, η οποία ήταν και η μοναδική εκδήλωση για τη γενοκτονία των ποντίων που έγινε στο Δήμο μας .

Πολλοί άνθρωποι της γειτονιάς, πόντιοι και μη, παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τις ομιλίες του Φάνη Παρρή, υποψήφιου κοινοτικού σύμβουλου Νέας Φιλαδέλφειας και μέλους του τμήματος ιστορίας της ΚΕ του ΚΚ με καταγωγή από το Αϊβαλί, της Γωγώς Ιμσιρίδου, εργαζόμενης στα φωτογραφικά αρχεία του Μουσείου Μπενάκη και πρόέδρου του σωματείου εργαζομένων του ιδρύματος, ποντιακής καταγωγής, και του Νίκου Σερετάκη, υποψήφιου Δήμαρχου Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας με τη Λαϊκή Συσπείρωση.



Ο Φάνης Παρρής υπογράμμισε ότι το το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό των ποντιακών οργανώσεων για τη διεθνή αναγνώρισή της συγκεκριμένης μέρας. Θύμισε ότι η  συγκεκριμένη  μέρα μνήμης επιλέχθηκε καθώς στις 19 Μάη 1919  ο Τουρκικός Στρατός  μπήκε στη Σαμψούντα και αποτέλεσε την απαρχή για την εκδίωξη εκατοντάδων χιλιάδων ελληνικού πληθυσμού από τις εκεί περιοχές,  εκδίωξη που συνεχίστηκε έως  το Σεπτέμβρη 1922, με τη μικρασιάτική  καταστροφή. 


Σημείωσε ότι ο Α Παγκόσμιος Ιμπεριαλιστικός πόλεμος, στα ιστορικά πλαίσια του οποίου πραγματοιήθηκαν τα γεγονότα, συμπίπτει με την περίοδο όπου ολοκληρώνεται η  διαμόρφωση νέων  αστικών εθνικών κρατών από τις πολυεθνοτικές αυτοκρατορίες, (Ρώσικη, Αυστροούγγρική, Οθωμανική) κάτι που σήμαινε ενοποίηση σε εθνική  - καπιταλιστική βάση, συχνά με βίαιο εθνικό διαχωρισμό.

Διαφορετικά  εξελίχθηκαν τα πράγματα στη Σοβιετική Ρωσία όπου η εργατική τάξη με την καθοδήγηση των μπολσεβίκων  βγήκε από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο με τη δικιά της εξουσία και σε αδελφική, ταξική,  διεθνιστική βάση συνένωσε λαούς και πολιτισμούς, εθνότητες, αδιακρίτως γλώσσας, έθνους, θρησκεία. Σημείωσε ότι χιλιάδες πρόσφυγες από τον Πόντο διασώθηκαν  στο έδαφος της Σοβιετικής Ρωσίας, 

Καυτηρίασε  τον αντικομμουνισμό, που χτίζεται και γύρω από το ζήτημα των ποντίων,  με ξεχωριστή συμβολή σημαιοφόρων του αντικομουνισμού όπως ο Μαραντζίδης και ο Αγτζίδης που σήμερα στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, ο τελευταίος είναι και στο ευρωψηφοδέλτιό του.  

Τόνισε ότι οι Έλληνες του Πόντου είχαν απέναντί τους πριν από όλα την τούρκικη αστική τάξη, που με το γενικευμένο αιματοκύλισμα επεδίωκε να εκτοπίσει το ανταγωνιστικό για αυτήν ελληνικό κεφάλαιο. Οι συνέπειες, δεν ήταν ίδιες για όλους. Τους διωγμούς και τα βάσανα τα υπέστησαν, κατά κύριο λόγο, οι άνθρωποι του λαού, η φτωχολογιά, καθώς χρησιμοποιήθηκαν ερήμην τους για άλλους σκοπούς. Απέναντί τους, όμως, είχαν δυστυχώς, όπως αποδείχτηκε και την ελληνική αστική τάξη που χρησιμοποίησε αδίστακτα τους πληθυσμούς στον Πόντο, ως αντιπερισπασμό και ως μέσο πίεσης για τα δικά της ανταγωνιστικά συμφέροντα, εγκαταλείποντάς τους την τελευταία κρίσιμη στιγμή στην τύχη τους. 

Μίλησε για τα βάσανα της προσφυγικής εγκατάστασης στην Ελλάδα  των μικρασιατών και ποντίων προσφύγων, αρκετοί εκ των οποίων, ιδίως πόντιοι που θεωρούνταν "μολυσμένοι" από τον κομμουνισμό,  πετάχθηκαν στους ξερόβραχους της Μακρονήσου και της Ψυττάλειας σε ακραίες συνθήκες. Θύμισε την στάση αρχών του ΚΚΕ σε αντιδιαστολή με τη στάση των εθνικοφρόνων της εποχής που τους χαρακτήριζαν ως τουρκόσπορους. 

Αναφέρθηκε σε ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ που αναδείχθηκαν από τους πρόσφυγες όπως ο Αρίστος Βασιλειάδης γραμματέας της ΟΚΝΕ στέλεχος των οικοδόμων, ο Στέργιος Αναστασιάδης,  Γιώργης Ερυθριάδης, ο Αδαμ Μουζενίδης,  ο Κώστας Λαζαριδης του Εργατικού ΕΑΜ,  ο Νικος Ζαγουρτζής, ο Νίκος Αραμπατζής, ο Στέφανος Γκιουζέλης, ο Βασίλης Βερβέρης, ο Κώστας Χατζήμαλη, μέλη της ΚΕ του ΚΚ οι οποίοι  έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα. 

Και φυσικά στη Νέα Φιλαδέλφεια και Νέα Χαλκηδόνα είναι πασίγνωστος ο Βασίλης Εφραιμίδης, που υπήρξε επί σειρά ετών Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ

Σήμερα οι  εργαζόμενοι, οι απόγονοι των προσφύγων  έχουν κάθε συμφέρον να είναι πολέμιοι με τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου που υποκριτικά  καθησυχάζει πως δήθεν οι αντιθέσεις των μονοπωλίων θα λύνονται  ειρηνικά, που καθησυχάζει πως δήθεν “δεν τρέχει τίποτα στο Αιγάιο”, πώς δήθεν “το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι ασπίδα προστασίας”.   Το ίδιο πρέπει να είναι πολέμιος και στην άλλη όψη του ίδιου καπιταλιστικού  νομίσματος στον εθνικισμό, στη μισαλοδοξία ανάμεσα στους λαούς.  

Ο Φάνης Παρρής κατέληξε σημειώνοντας τη σημασία που έχει να είναι δυνατή  η φωνή του ΚΚΕ σε επίπεδο δήμων, περιφέρειας, ευρωβουλής ώστε να  αποκαλύπτει και αντιπαλεύει αυτά τα σχέδια.

Η Γωγώ Ιμσιρίδου αναφέρθηκε στα γεγονότα της εποχής δραττόμενη από τα βιώματα της οικογένειάς της , υπογράμμισε την προσπάθεια των Ποντίων να διατηρήσουν ζωντανή τη μνήμη της πατρίδας τους,  τη γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμά, και τη συμβολή του Σύλλογου Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας «Δημήτριος Υψηλάντης» και κατέληξε: 

"Την 19η Μαΐου, θυμόμαστε. Θυμόμαστε και τιμούμε τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους αναίτια, σε πολιτικά παιχνίδια και ανταγωνισμούς συμφερόντων των αστικών τάξεων που δυστυχώς ακόμα και σήμερα εξακολουθούν να παίζονται. Στηρίζουμε τη διεκδίκηση για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Τιμούμε τους πρόσφυγες από όποιο σημείο του πλανήτη κι αν προέρχονται, με τη σκέψη, την υπόσχεση και την προσπάθεια, να σταματήσει εδώ, η χειρότερη μορφή υποχρεωτικής μετακίνησης πληθυσμών"

Ο Νίκος Σερετάκης  παρουσίασε τους προσφυγικής καταγωγής υποψήφιους της Λαϊκής Συσπείρωσης και κάλεσε τους παρεβρισκόμενους να συμβάλλουν ώστε να γίνει ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά με τη μαζική υπερψήφιση του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης για να βγει την επόμενη μέρα πιο δυνατός ο λαός. Για να δοθεί απάντηση και όχι συγχωροχάρτι στην αντιλαϊκή πολιτική Για να αφήσουμε πίσω τον δρόμο των συνεχών θυσιών για τα κέρδη των λίγων. 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων,