Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Εκδήλωση ΚΚΕ & ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ για τα 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών

Μια ιδιαίτερα επιτυχημένη εκδήλωση πραγματοποίησαν την Κυριακή 3 Μάη οι οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας, στο Πνευματικό Κέντρο της Νέας Φιλαδέλφειας.

Με θέμα τα 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιαστεί η ιστορική αλήθεια γύρω από τον χαρακτήρα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και του φασισμού και να απαντηθεί η διαστρέβλωση που επιχειρούν οι μηχανισμοί του αστικού κράτους και η ΕΕ.
Η εκδήλωση περιελάμβανε ομιλία από τη Μαρία Λαμπρινού, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και τη Μαίρη Σταθάκου, πρόεδρο του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, προβολή του βίντεο του ΚΚΕ για την 9η Μάη και χαιρετισμό από την παλαίμαχη κομμουνίστρια Ευδοκία Κατσούρη που έζησε τη μεγάλη μάχη του λαού μας τη δεκαετία του 1940. Σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης ολοκληρώθηκε η εκδήλωση, με το προσκλητήριο νεκρών αγωνιστών της περιοχής.
Μαρία Λαμπρινού: Υπερασπιζόμαστε την αλήθεια, συμβάλλουμε στον αγώνα για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης
Η Μαρία Λαμπρινού, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται από τα αστικά επιτελεία για να ξαναγραφτεί η ιστορία με την εξίσωση του φασισμού με τον κομμουνισμό, για να καταστραφεί η ιστορική μνήμη, με σκοπό να «σκοτώσουν» τη δύναμη της ανατρεπτικής πάλης των λαών για το πέρασμα από τον καπιταλισμό στο Σοσιαλισμό, την κομμουνιστική κοινωνία.
Επίσης έκανε εκτενή αναφορά στον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του Β' Παγκοσμίου πολέμου, σημειώνοντας ότι υπεύθυνα δεν ήταν μόνο τα φασιστικά καπιταλιστικά κράτη, όπως θέλει το σύστημα να παρουσιάζει, αλλά η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη (φασιστικά ή μη). Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι ενισχύθηκαν με όλους τους τρόπους για να ανέβουν στην εξουσία, από τα μονοπώλια και των μη φασιστικών κρατών, όπως και από την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Το στέλεχος του Κόμματος στάθηκε επίσης στο γεγονός ότι κοινός στόχος όλων των ιμπεριαλιστικών κρατών ήταν η ανατροπή της Σοβιετικής Ένωσης.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας της, αναφερόμενη στον καθοριστικό ρόλο του ΚΚΕ στη λαϊκή πάλη στην Ελλάδα, η Μ.Λαμπρινού σημείωσε: «Είμαστε υπερήφανοι για την ιστορία του Κόμματος και για ό,τι ατυχείς επιλογές έχει, παίρνουμε την ευθύνη. Αυτά τα 100 χρόνια πλούσιας πείρας του Κόμματος, δημιουργούν βάσιμες ελπίδες για δυνατότητες σημαντικής ανάκαμψης του εργατικού κινήματος. Εμείς πρώτοι απ' όλους χρωστάμε, ο καθένας και η καθεμιά, να συμβάλλουμε στο συλλογικό αγώνα για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης από τα δεσμά της εκμετάλλευσης. Ξέρουμε ότι η περίοδος είναι αφάνταστα σκληρή και διαφέρει από αυτή του Παγκοσμίου Πολέμου και τη μεταπολεμική. Επίσης ξέρουμε ότι η κομμουνιστική πάλη σε συνθήκες παγκόσμιας και όχι μόνο ελληνικής υποχώρησης είναι πιο πολύπλοκη, έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις γνώσης της θεωρίας μας και γενίκευσης της ιστορικής πείρας του 20ου αιώνα γιατί έχει προηγηθεί η καπιταλιστική παλινόρθωση, η κρίση και η υποχώρηση του επαναστατικού εργατικού κινήματος»
Ευδοκία Κατσούρη: Αυτό είναι το ΚΚΕ!

Ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης ήταν ο χαιρετισμός της παλαίμαχης κομμουνίστριας που έζησε όλη την συγκλονιστική για το εργατικό κίνημα δεκαετία του '40. Η Ευδοκία Κατσούρη, παίρνοντας το μικρόφωνο, ανάμεσα σε άλλα  αναφέρει: «Το κόκκινο γαρύφαλλο το κρατάμε γιατί συμβολίζει το αίμα των συνανθρώπων μας που έφυγαν! Καλή ζωή για τον εργάτη, Καλή ζωή για το συνάνθρωπο. Ε για την Ελευθερία του Εργάτη: Αυτό είναι το ΚΚΕ!»
Στιγμές από την ηρωική πάλη στην περιοχή
Η πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος ΠΕΑΕ-ΔΣΕ, Μαίρη Σταθάκου, παίρνοντας το λόγο, μετέφερε στοιχεία από την πάλη του λαού μας στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας κατά την Αντίσταση, υπογραμμίζοντας την ξεχωριστή σημασία της παρουσίας εργατών από τις βιομηχανίες που ήταν εγκατεστημένες στις συνοικίες αυτές, καθώς πριν ακόμα από τον πόλεμο γινόταν παρέμβαση στα εργοστάσια από τους κομμουνιστές.
Αναφέρθηκε στη δημιουργία τμημάτων της ΕΠΟΝ στα εργοστάσια, στο ανθρακωρυχείο του Ν. Ηρακλείου, ακόμα και στην ομάδα της ΑΕΚ: «Η περιοχή μας ήταν από τις πιο πρωτοπόρες στην Αθήνα με τις κινητοποιήσεις των υφαντουργών, που έκαναν συχνά μαζικές συγκεντρώσεις, σημείωσε. Γι' αυτό οι κατοχικές δυνάμεις, πληροφορημένες με ονόματα συντρόφων, χτύπησαν την Καλογρέζα, σκοτώνοντας πολλούς. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ο 18χρονος γραμματέας της ΕΠΟΝ των ανθρακωρύχων...»

Οι παριστάμενοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για τη μεγάλη εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 70 Χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Μάη, στις 20.00 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, στην πλατεία των Διακοσίων Ηρώων, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα.