Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Ν. Σοφιανός στο συνέδριο της ΚΕΔΕ: Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα έχει μόνιμο χαρακτήρα για τους δήμου

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων και του δημοσίου ήταν αξίωση της τρόικα και θα έχει διάρκεια και μόνιμο χαρακτήρα τόνισε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στην έναρξη του Τακτικού Συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) που ξεκίνησε την Πέμπτη στη Σιθωνία Χαλκιδικής και που στο επίκεντρο του βρίσκεται η μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος.

 Όπως είπε στην τροπολογία της κυβέρνησης δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη για την χρονική διάρκεια και υπάρχουν ασάφειες για κρίσιμους πόρους που διαχειρίζονται οι δήμοι όπως για τις σχολικές επιτροπές, για την πρόνοια και για διάφορα μικρά έργα.

Εξέφρασε επίσης την ανησυχία ότι τα έσοδα των δήμων θα προέρχονται πλέον από μια εκτεταμένη πολιτική ανταποδοτικότητας, «ζητώντας από τον κόσμο να πληρώνει όταν αποδεδειγμένα δεν έχει να πληρώσει» όπως είπε χαρακτηριστικά. 

 Αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις και στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές είπε ότι θα υπάρχει συμφωνία τονίζοντας ότι ο λογαριασμός που διαμορφώνεται για την πλειοψηφία του λαού θα είναι μεγάλος. Υπογράμμισε ακόμα ότι το ΚΚΕ προειδοποιούσε ότι τέλος στα μνημόνια και στη τρόικα προϋποθέτει ρήξη με την ΕΕ και την εξουσία του κεφαλαίου.

Σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει δώσει δείγματα γραφής με την υπογραφή της παράτασης του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης που προβλέπει η συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φλεβάρη η οποία δεν ήρθε καν στην βουλή γιατί, όπως είπε, «εκεί θα βλέπαμε “μνημονιακούς” και “αντιμνημονιακούς" να την ψηφίζουν». 

Απευθυνόμενος σε εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές των δήμων που βρίσκονταν στο συνέδριο για να διεκδικήσουν την μονιμοποίηση τους ο Νίκος Σοφιανός τους κάλεσε να συνεχίσουν τον αγώνα τους υπενθυμίζοντας ότι το ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία για να μονιμοποιηθούν οι 3500 εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» η οποία απορρίφθηκε από την κυβέρνηση.



Ο)λόκληρη η ομιλία του Νίκου Σοφιανού: