Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το 4ο μνημόνιο - ΚΚΕ: «Το φόβο του λαού να έχετε» (VIDEO)

(VIDEO)

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το πολυνομοσχέδιο – τέταρτο μνημόνιο, με τις ψήφους των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Σε σύνολο 281 παρόντων βουλευτών, «ναι» ψήφισαν 153 και «όχι» 128.
Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο, ενώ υπερψήφισε μόνο τα άρθρα 70 και 71 για την εξίσωση του αφορολόγητου των βουλευτών με των υπολοίπων φορολογούμενων και την μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τα αγροτικά εφόδια. 
Νωρίτερα, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής και επί συγκεκριμένων άρθρων. 
Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσαν επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, στα πλαίσια της μεταξύ τους κοκορομαχίας. 

Οι πολιτικοί αρχηγοί 

Την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ως υπεύθυνη για την αλλεπάλληλη συρρίκνωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των άνεργων, κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το 4ο μνημόνιο. Όπως πρόσθεσε, «η νέα αντιλαϊκή συμφωνία αποτελεί ένα νέο μνημόνιο, ένα 4ο μνημόνιο, μνημόνιο "εις την τετάρτην", όπως το έχουμε χαρακτηρίσει από την πρώτη στιγμή. (Διαβάστε εδώ περισσότερα και δείτε βίντεο). 
Θέλοντας να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση στο λαό ότι με αυτή τη συμφωνία ανοίγει μια νέα σελίδα, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας ανέφερε πως «εισερχόμαστε σε μια περίοδο σταθερότητας και υψηλής ανάκαμψης», όμως αυτή η «επόμενη μέρα» αφορά το κεφάλαιο που προσδοκά περισσότερα κέρδη πάνω στο έδαφος των τσακισμένων λαϊκών δικαιωμάτων.«Μετά από επτά ολόκληρα χρόνια οδεύουμε σε μια συνολική συμφωνία για να βγει η χώρα από τα μνημόνια», πρόσθεσε, όταν τα μέτρα επεκτείνονται μέχρι το 2021, πολύ πέρα από την τυπική λήξη του μνημονίου (Διαβάστε περισσότερα εδώ). 
Το δικό του «εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης», για την υλοποίηση «πέρα και πάνω από το μνημόνιο», όλων εκείνων των αντιλαϊκών μέτρων που υπηρετούν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, αντιπαρέβαλε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στο τέταρτο «αχρείαστο» μνημόνιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. (Διαβάστε περισσότερα εδώ).
Ένθερμοι υποστηρικτές της βάρβαρης πολιτικής, κι ας μην ψηφίζουν τα μέτρα, εμφανίστηκαν οι αρχηγοί των άλλων πολιτικών κομμάτων. (Διαβάστε περισσότερα εδώ). 

Οι ομιλίες των βουλευτών του ΚΚΕ

«Το φόβο του λαού να έχετε», τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος κατά την τοποθέτησή του για το πολυνομοσχέδιο - 4ο μνημόνιο στην Ολομέλεια της Βουλής και τόνισε ότι το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις για συνολικότερες ρήξεις και ανατροπές. Σημείωσε ότι η συμμετοχή των χιλιάδων εργαζομένων, επαγγελματιών και νέων στις διαδηλώσεις είναι η καλύτερη απάντηση στην πρόκληση του πρωθυπουργού που ισχυρίζεται ότι ο λαός αποδέχεται τα μέτρα (Δείτε πάνω βίντεο και διαβάστε εδώ περισσότερα). 
Τόνισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, εργάζεται για την αστική τάξη, διαπραγματεύεται για λογαριασμό των μονοπωλίων και συνεργάζεται άψογα με τους θεσμούς και το αποτέλεσμα είναι το 4ο μνημόνιο που νομιμοποιεί όλα τα προηγούμενα μνημόνια με στόχο την ικανοποίηση των αναγκών του κεφαλαίου για την καπιταλιστική ανάπτυξη, για χρηματοδότηση και στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, θωρακίζοντας το σύστημα από τις λαϊκές αντιδράσεις.
Υπογράμμισε ότι η στήριξη του κεφαλαίου επιτυγχάνεται με την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων με την ένταξη στο Υπερταμείο επιπλέον πρώην ΔΕΚΟ και με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας προς όφελος των κερδοσκόπων που θα αγοράζουν μέσω των πλειστηριασμών NOME φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα και θα το πωλούν πανάκριβα στο λαό. Επιπλέον, τα πολυκαταστήματα εξυπηρετεί η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, το δικαίωμα της εργοδοσίας στην ανταπεργία.
Για τη χρηματοδότηση των κομμάτων σημείωσε τη θέση του ΚΚΕ ότι δεν μπορεί να γίνει ονομαστικοποίηση κουπονιών και ούτε να μπαίνει όριο σε αυτά. Ανέφερε πως ο λαός είναι κύριος χρηματοδότης του ΚΚΕ και πως έλεγχος γίνεται στα οικονομικά του Κόμματος, αλλά δεν πρόκειται να παραδώσει ποτέ ονόματα μελών και φίλων του.
Ο Χρήστος Κατσώτης τόνισε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης με αυτά τα μέτρα, είναι να υλοποιηθεί η απαίτηση των μονοπωλιακών ομίλων για ακόμη φθηνότερη εργατική δύναμη, ώστε να προχωρήσει η καπιταλιστική ανάπτυξη. Πρόσθεσε ότι με το νέο πακέτο οι συνταξιούχοι θα χάσουν από μία έως τρεις συντάξεις, ενώ με τη μείωση του αφορολόγητου ακόμη και όσοι παίρνουν μισθό 405 ευρώ το μήνα τους αρπάζουν ενάμιση μισθό το χρόνο. «Είναι ντροπή σας», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση που έφτασε στο σημείο να νομοθετήσει την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, η οποία κατακτήθηκε ως μέρα της εργατικής οικογένειας (Διαβάστε εδώ περισσότερα και δείτε βίντεο). 
Η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε πως «έχει σημασία, να μην υπάρχει μέτρο αντιλαϊκό που να μην συναντά τη λαϊκή αντίσταση, ο λαός και οι εργαζόμενοι να μην νομιμοποιούν την αντιλαϊκή πολιτική και να δώσουν προοπτική στο κίνημα, που δεν είναι αυτοσκοπός. Το ΚΚΕ πρόσθεσε, στηρίζει το σύνθημα των εργατών που αναφέρει: «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά». Επισήμανε ότι στη διάρκεια της συζήτησης, οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, επικαλέστηκαν και ανέπτυξαν δύο βασικά σημεία της πολιτικής τους, «πως πρέπει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να βγούμε στις αγορές», επωδοί που έχουν τραγικές συνέπειες για τους εργαζόμενους (Διαβάστε εδώ περισσότερα και δείτε βίντεο). 
Ο Γιώργος Λαμπρούλης έκανε λόγο  για μέτρα βαθύτατα ταξικά υπέρ του κεφαλαίου, που υπηρετούν το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης, της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. «Συνιστούν κλιμάκωση της επίθεσης του κεφαλαίου απέναντι στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα», είπε, προσθέτοντας πως πρόκειται για μέτρα μόνιμα που προστίθενται σε όλα τα προηγούμενα. (Διαβάστε εδώ περισσότερα και δείτε βίντεο). 
Η Διαμάντω Μανωλάκου κατήγγειλε την υποκρισία των κομμάτων του αστικού πολιτικού συστήματος που επιδίδονται σε κοκορομαχίες για να κοροϊδέψουν το λαό και να κρύψουν ότι εξυπηρετούν τον ίδιο στρατηγικό στόχο, τη θωράκιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, ποδοπατώντας τα δικαιώματα του λαού, κατήγγειλε από το βήμα της βουλής (Διαβάστε εδώ περισσότερα και δείτε βίντεο).  
Ο Σάκης Βαρδαλής κατήγγελει τον προκλητικό τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση σερβίρει τη νέα συμφωνία. Χαρακτήρισε παραπλανητικό τον ισχυρισμό της ότι τα νέα αντιλαϊκά μέτρα δεν πλήττουν όλους. Θύμισε ότι με το «έκτρωμα» Κατρούγκαλου οι νέες συντάξεις μειώθηκαν έως και 33% και για τις παλιές η κυβέρνηση χρησιμοποίησε το τρικ των προσωπικών διαφορών για τις οποίες ισχυριζόταν ότι όχι μόνο δεν θα καταργηθούν, αλλά από το 2018 θα πάρουν και αυξήσεις. (Διαβάστε εδώ περισσότερα και δείτε βίντεο). 
Χειρότερο όλων χαρακτήρισε το 4ο μνημόνιο που συμφώνησαν η κυβέρνηση με τους δανειστές ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, μιλώντας στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής. Όπως είπε, είναι χειρότερο γιατί χωρίς να αρθεί κανένα από τα μέτρα που πήραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις επιβάλλονται και καινούργια, βάρβαρα και δυσβάστακτα. (Διαβάστε εδώ περισσότερα και δείτε βίντεο).  
«Ήρθατε ως ελπίδα και πέσατε ως ακρίδα» σημείωσε στην ομιλία της η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τα μνημόνια που θα καταργούσε από δύο τα έκανε τέσσερα. (Διαβάστε εδώ περισσότερα και δείτε βίντεο). 
Πατάτε σε μία βάρκα και αυτή είναι της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, της εξυπηρέτησης του κεφαλαίου, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης στη συζήτηση του 4ου μνημονίου στη Βουλή και σχολιάζοντας την προσπάθεια που καταβάλει η κυβέρνηση να δείξει πως στηρίζει τα λαϊκά συμφέροντα. Χαρακτήρισε κάλπικη την αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ διότι δεν γίνεται για τα λαϊκά συμφέροντα αλλά για το ποιος θα ικανοποιεί καλύτερα την καπιταλιστική ανάπτυξη μέσα στην ΕΕ που τσακίζει όλους τους λαούς. (Διαβάστε εδώ περισσότερα και δείτε βίντεο). 

Τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων 

Άλλη μία φορά σαν τελευταία εμφάνισε τα νέα αντιλαϊκά μέτρα ο ΣΥΡΙΖΑ και ο εισηγητής του Χρήστος Καραγιαννίδης, κατηγορώντας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πως έβαλαν τη χώρα σε επιτροπεία, αν και παραδέχθηκε ότι και χωρίς επιτροπεία θα υπάρχουν αντιλαϊκά μέτρα, όπως συμβαίνει σε Πορτογαλία και Κύπρο.
Η ΝΔ, που έχει ψηφίσει τόσο το 2ο όσο και το 3ο μνημόνιο, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανικανότητα, με τον εισηγητή της Χρήστο Σταϊκούρα να αναφέρει πως οι καθυστερήσεις της κυβέρνησης «κατέστησαν επαχθέστερο το λογαριασμό». Ωστόσο, επανέλαβε ότι και οι προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι «εντός του υφιστάμενου πλαισίου», δηλαδή του 4ου μνημονίου, με ιδιωτικοποιήσεις, μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις και φτηνή εργασία με «ενεργητικές πολιτικές» στο όνομα της ανεργίας.
Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) ο ειδικός αγορητής Γιάννης Κουτσούκος ανέφερε ότι η κυβέρνηση κρατάει δεμένη τη χώρα στη λιτότητα και στα αδιέξοδα και αντιπρότεινε να εφαρμοστούν «τα συσσίτια από τώρα»! Επιχείρησε να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ σαν υπερασπιστή των εργασιακών δικαιωμάτων που επέβαλε τις ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις εργασία έναντι των κλαδικών. 
Από τους ΑΝΕΛ ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, αφού επανέλαβε εν τάχει το κυβερνητικό αφήγημα για έξοδο της χώρας στις αγορές, επιτέθηκε στις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ γιατί η χώρα «χρεοκόπησε βουτηγμένη στη διαφθορά και στη διαπλοκή» και απέδωσε τις λαϊκές αντιδράσεις στη «θηριώδη παντοδυναμία των ΜΜΕ» που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, αλλά και γιατί εργαζόμενοι και συνταξιούχοι «δεν εξετάζουν» ποιοι έκαναν τις περικοπές παλιότερα, αλλά στέκονται μόνο στις σημερινές.   
Από την Ένωση Κεντρώων ο Γιώργος Κατσιαντώνης είπε ότι το νομοσχέδιο - 4ο μνημόνιο είναι «υποσχετική χωρίς αντίκρισμα» γιατί «δεν βγαίνει ο λογαριασμός», εκφράζοντας ανησυχία γιατί μειώνονται οι προβλέψεις ανάπτυξης. Είπε ότι η μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων έπρεπε να έχει γίνει «από χτες» και ότι τα «αντίμετρα» έρχονται για νομοθέτηση «παντελώς ελλιπή».
Από το Ποτάμι, ο Γιώργος Μαυρωτάς έκανε εποικοδομητική κριτική στο νομοσχέδιο γιατί, όπως είπε, χρειάζονται οι «ψύχραιμες φωνές» και «όταν κερδίζει η πόλωση, η χώρα χάνει». Απέδωσε το βάρος των μέτρων στο «συνδυασμό κωλυσιεργίας και αναξιοπιστίας» της κυβέρνησης και είπε ότι η θετική ψήφος των κυβερνητικών βουλευτών αποτελεί συγνώμη προς εκείνους που ψήφιζαν παλιότερα παρόμοια μέτρα και τους χαρακτήριζαν ανάλγητους, νενέκους και γερμανοτσολιάδες.   

Επενδύσεις πάνω στα τσακισμένα δικαιώματα 

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επικαλέστηκε τις «δυσμενείς συνθήκες» για να δικαιολογήσει τη βαρβαρότητα των μέτρων. «Αυτό που κάναμε ήταν ένας συμβιβασμός γιατί έπρεπε να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα», σημείωσε, αποσιωπώντας ότι η κυβέρνηση ικανοποιεί μία προς μία τις απαιτήσεις του κεφαλαίου.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ισχυρίστηκε τάχα ότι μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης και τη ρύθμιση του χρέους «αλλάζει σελίδα», όμως αυτό ισχύει για τους επιχειρηματικούς ομίλους και όχι για το λαό που φορτώθηκε σκληρά μέτρα που φτάνουν μέχρι το 2021. Επίσης προσπάθησε να διαχωρίσει τους επενδυτές σε αυτούς «που θέλουν να κάνουν μακροπρόθεσμες επενδύσεις και αυτούς που θέλουν σύντομο κέρδος», λες και υπάρχει καπιταλιστής που δεν επιθυμεί το κέρδος. 
Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου επιχείρησε να παρουσιάσει τα μέτρα ως προϊόν εξαναγκασμού από τους δανειστές, όμως οι νέες αντεργατικές ανατροπές αποτελούσαν πάγιες θέσεις του ΣΕΒ. «Το νομοσχέδιο είναι αποτέλεσμα συμβιβασμών, υποχωρήσεων αλλά και νικών», σημείωσε. «Παλέψαμε σε συνθήκες που δεν τις ορίζουμε εμείς, για να μπορέσει να ανακάμψει η οικονομία, για να μπορέσει η κοινωνία να εργαστεί σε ένα περιβάλλον σταθερότητας. Κάπου τα καταφέραμε και κάπου όχι», πρόσθεσε.
Η Έφη Αχτσιόγλου ισχυρίστηκε πως «το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί, γιατί παρά τα αρνητικά ή δύσκολα σημεία του», θα φέρει συμφωνία για τη ρύθμιση του χρέους και γιατί «για πρώτη φορά περιλαμβάνει και θετικά» μέτρα που θα εξισορροπήσουν τα αρνητικά μέτρα». Όμως η όποια ρύθμιση του χρέους θα συνδυαστεί με τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής και θα μετατραπεί σε επιπλέον κρατική στήριξη του κεφαλαίου, ενώ τα «αντίμετρα» αφορούν την ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων και την ανακύκλωση της ακραίας φτώχειας.
Ανάλογη επιχειρηματολογία χρησιμοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Αλέξανδρος Χαρίτσης, υποστηρίζοντας πως η συμφωνία αποτελεί έναν συμβιβασμό «ανάμεσα στις δύο καταστροφικές εκδοχές» δηλαδή «ανάμεσα στην παράταση της αβεβαιότητας και την αποδοχή μέτρων 4,5 δισ. ευρώ» που ζητούσαν οι δανειστές.
Ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου έθεσε ως κεντρικό στόχο των μέτρων τη δημιουργία ενός κλίματος «φιλικού» στις επενδύσεων των μονοπωλιακών ομίλων. Όπως είπε, επιδίωξη της συμφωνίας είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πιστωτών και των επενδυτών στην ελληνική οικονομία και η εισροή κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και τη δημιουργία απασχόλησης.
Για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, υποστήριξε ότι αποτελεί υλοποίηση της δέσμευσης που είχε αποδεχθεί η προηγούμενη κυβέρνηση στο πλαίσιο της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Αναφερόμενος στους εργαζόμενους στις εμπορικές επιχειρήσεις, ισχυρίστηκε πως κατανοεί τις αντιδράσεις τους και πρόσθεσε ότι δεν θα γίνει ανεκτή η καταπάτηση των δικαιωμάτων τους, όταν η συγκυβέρνηση προχωράει στη μεγαλύτερη πρόκληση κατά της εργατικής τάξης με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. 
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης αξίωσε από το λαό να σκύψει το κεφάλι στα άγρια μέτρα, λέγοντας πως στο θέμα του χρέους είναι κρίσιμη η στήριξη της κοινωνίας και η «συνεύθυνη» των άλλων δυνάμεων. Επίσης σημείωσε πως η συμφωνία μπορεί «υπό προϋποθέσεις» να ξεκλειδώσει τις διαδικασίες για το τέλος της επιτροπείας και των μνημονίων, όταν τα μέτρα που νομοθετούνται, αφορούν την περίοδο και μετά την τυπική λήξη του προγράμματος. 

Ένσταση αντισυνταγματικότητας

Video of Ο ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΦΙΛΗΣ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ
Με μπόλικη υποκρισία και εναλλασσόμενους ρόλους στην κοροϊδία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή για το τέταρτο μνημόνιο. 
Η νέα περικοπή των συντάξεων ήταν στο επίκεντρο της ένστασης αντισυνταγματικότητας επί του νομοσχεδίου που υπέβαλαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της ΝΔ Μάκης Βορίδης, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Καρράς. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος επικαλέσθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να ισχυριστεί ότι καλώς μειώνονται οι συντάξεις, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση έκανε προσφυγή στο ίδιο Δικαστήριο κατά των περικοπών στις συντάξεις που επέβαλαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Τη συνταγματικότητα των νέων απωλειών των συνταξιούχων υπερασπίστηκε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου
Το παιχνίδι με την αντισυνταγματικότητα καυτηρίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θανάσης Παφίλης, λέγοντας πως όταν κόβει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τις συντάξεις τότε είναι αντισυνταγματικές κατά τον ΣΥΡΙΖΑ και όταν της κόβει ο ίδιος τις θεωρεί συνταγματικές και βγαίνουν στα κεραμίδια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Υπογράμμισε το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για να ισχυριστεί ότι είναι σύννομη η μείωση των συντάξεων και πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ θεωρεί ότι είναι αντισυνταγματικές, αλλά τελικά εκείνος που αποφασίζει είναι η εκάστοτε πλειοψηφία που λέει ότι «πετάει ο γάιδαρος και έχει και έλικες και απογειώνεται». Σημείωσε ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπηρετούν ταξικά συμφέροντα, γι' αυτό ποτέ δεν έφεραν νόμους κατά όσων έφαγαν 50 δισ. ευρώ, αλλά συνέχεια τσακίζουν τους εργαζόμενους για να αυξηθούν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.
Η ένσταση αντισυνταγματικότητας απορρίφθηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Επίσης ζητήματα αντισυνταγματικότητας του πολυνομοσχεδίου για τις μειώσεις στις συντάξεις και τα ειδικά μισθολόγια θέτει στην έκθεσή της η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής.  

Στις επιτροπές της Βουλής

Το πολυνομοσχέδιο υπερψηφίστηκε στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Το ΚΚΕ καταψήφισε, δηλώνοντας ότι θα υπερψηφίσει μόνο το άρθρο 71 για την «κατάργηση της έκπτωσης φόρου των βουλευτών» που κατάθεσε το απόγευμα της Τρίτης ως νομοτεχνική βελτίωση ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔΔημοκρατική ΣυμπαράταξηΈνωση Κεντρώων και το Ποτάμι. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χρυσής Αυγής δεν συμμετείχε στις συνεδριάσεις των Επιτροπών λόγω της αποβολής της για τραμπουκισμούς σε βάρος του Νίκου Δένδια. Με απόφαση της Ολομέλειας, κατόπιν πρότασης της Διάσκεψης των Προέδρων, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής αποκλείστηκαν και από τη διήμερη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου.