Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

Ομιλία του Νίκου Σερετάκη, υποψήφιου Δήμαρχου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας με τη Λαϊκή Συσπείρωση, 16/2/2019 ΠΠΙΕΔ


Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι

Ξεκινώντας θα ήθελα να χαιρετίσω ορισμένους που δεν κατάφεραν – λόγω ηλικίας και κακοκαιρίας- να έχουν φυσική παρουσία κοντά μας αλλά είναι και θα είναι πάντα παρόντες ανάμεσά μας με το παράδειγμα της στάσης ζωής τους, τους τιμημένους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. 

Καλωσορίζουμε στη σημερινή μας εκδήλωση τους εργάτες, τους υπάλληλους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους που συναντηθήκαμε στους αγώνες για δουλειά με δικαιώματα, για συλλογικές συμβάσεις, για το δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση, την υγεία και την παιδεία, για την προστασία των ανέργων

Τους εργάτες του Δήμου που μας είδαν όλα αυτά τα χρόνια στο πλευρό τους, στο δημοτικό συμβούλιο αλλά και στο αμαξοστάσιο, στις συγκεντρώσεις τους και τους αγώνες τους

Τους εκπαιδευτικούς που επιμένουν να χτίζουν της κοινωνίας το παλάτι σε πείσμα της οργανωμένης αμάθειας που προωθεί το σχολείο της αγοράς.

Τους αυτοαπασχολούμενους που στενάζουν από τη φορολογία, τον ανταγωνισμό των πολυεθνικών. Τις γυναίκες, τους νέους και τις νέες που επιλέγουν η πρώτη τους ψήφος να είναι κόκκινη αγωνιστική, καρφί στο μάτι του κατεστημένου.

Χαιρετίζουμε ιδιαίτερα τις φίλες και τους φίλους που για πρώτη φορά έρχονται να ακούσουν τις θέσεις του ΚΚΕ. Που διατηρούν τις διαφωνίες και τις επιφυλάξεις τους, τις κριτικές τους παρατηρήσεις και τις αντιρρήσεις τους αλλά αντιλαμβάνονται την αξία που έχει σήμερα η στήριξη, η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ παντού, σε βουλή και ευρωβουλή, σε δήμους και περιφέρειες, για να δυναμώσει η φωνή των εργαζομένων, των ανθρώπων του μόχθου.

Για να δυναμώσει η αντίσταση, η διεκδίκηση, ο αγώνας, η ελπίδα, για να κερδηθούν ξανά δικαιώματα και να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές προς όφελος του λαού.

Σήμερα έχουμε πολύ μεγάλη συσσωρευμένη πείρα από την εναλλαγή στην κυβέρνηση όλων των αστικών κομμάτων, υπάρχει πείρα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ της δήθεν "πρώτης φοράς αριστερά", αλλά και τη διοίκησή του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Αττικής, σε δεκάδες δήμους, και στο δικό μας. Πείρα που πρέπει να αξιοποιηθεί ώστε η ψήφος να πιάσει τόπο. Να μη σκορπίσει αριστερά και δεξιά σε παραλλαγές του ίδιου νομίσματος, σε παρατάξεις που σήμερα είναι και αύριο δεν είναι, που κάθε 4 χρόνια ανακυκλώνουν και ανταλλάσσουν υποψηφίους περιοδεύοντες από συνδυασμό σε συνδυασμό του κατεστημένου.

Στις επερχόμενες εκλογές ψηφίζουμε για όλα.

Παίρνουμε θέση απέναντι στην πολιτική που οδηγεί στον Προκρούστη μισθούς και συντάξεις, εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, υγεία και παιδεία χάριν της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Παίρνουμε θέση για το νόμο Κατρούγκαλου που διαλύει τη κοινωνική ασφάλιση, το νόμο Βρούτση – Αχτσιόγλου που καταργεί τις ΣΣΕ, την καρατόμηση του αφορολόγητου και την εκτόξευση της φοροληστείας. Το χτύπημα της Κυριακής αργίας, τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης, τη υπονόμευση του δικαιώματος της απεργίας, την μετατροπή της χώρας μας σε γιγάντια αμερικανονατοϊκή βάση.

Σε αυτή την πολιτική είναι ταγμένοι και συμβάλλουν με το δικό τους ρόλο και καταμερισμό Δημοτικές και Περιφερειακές αρχές των κομμάτων του κεφαλαίου.

Αυτή την πολιτική υπηρέτησε και η διοίκηση Βασιλόπουλου, ο οποίος ως δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ τα έδωσε όλα για να περάσουν οι αυταπάτες της “πρώτης φοράς αριστερά”. Που μετέτρεψε το δήμο σε πασαρέλα στελεχών της κυβέρνησης και της αντιλαϊκής διοίκησης Δούρου για το ξέπλυμα της πολιτικής τους.

Φέρνει η κυβέρνηση τη ΝΑΤΟϊκή αρμάδα στο αιγαίο; Φέρνει ο Δήμος την ίδια μέρα τον κ. Μουζάλα στο ΠΠΙΕΔ. Διαδηλώνουν οι συνταξιούχοι το Δεκέμβρη ενάντια στην καρατόμηση των κοινωνικών δαπανών; Εφευρίσκει εγκαίνια ένα χρόνο μετά ο Βασιλοπουλος για να κόψει κορδέλες η Φωτίου στη Φιλαδέλφεια.

Η διοίκηση Βασιλόπουλου προώθησε μέχρι κεραίας την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και του ΣΥΡΙΖΑ στην τοπική διοίκηση και γενικότερα, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη φοροληστεία, το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων. Ο καθένας με τα μεγέθη του και ότι έχει εύκαιρο:

14 αεροδρόμια ιδιωτικοποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ; 11 πάρκα και προίκα 1,3 εκατομμύρια ευρώ από τη δημοτική αρχή στους εργολάβους.

Η δημοτική αρχή ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει στην ιστορία ως εκείνη που άνοιξε ορθάνοικτα την πόρτα στη γενικευμένη ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του Δήμου. Συνέχισε στην πεπατημένη με παραχωρήσεις φιλέτων σε ιδιώτες (λχ Ηρώδειο), συζητά την κατασκευή αναψυκτήριου στο Άλσος με ΣΔΙΤ δηλαδή την εισαγωγή των επιχειρηματικών συμφερόντων στο Άλσος από την εμπρός πόρτα.

Έτρεξε πρώτη-πρώτη να παραδώσει τα αποθεματικά των δήμων όπως πρόσταξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να διασφαλιστεί ο φτηνότερος δανεισμός για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων

Έβαλε πλάτη στο χτύπημα των εργασιακών σχέσεων. Επέβαλλε την αντιδραστική αξιολόγηση σε αντιπαράθεση με το σωματείο των εργαζομένων, ψήφισε αντιδραστικούς κανονισμούς όπως αυτός του κοινωνικού παντοπωλείου που υποχρεώνει τους εργαζόμενους να συμμετέχουν σε χάπενινγκ για προσέλκυση χορηγών. Γενικεύει το λεγόμενο “εθελοντισμό”, μάλιστα επιχείρησε να εισαγάγει τον εθελοντισμό στους παιδικούς σταθμούς, αλλά έσπασε τα μούτρα της χάρις και στην παρέμβαση της ΛΑΣ. Συμμετέχει στα ΤΟΠΣΑ. Αξιοποιεί τους πρακτικάριους ως φτηνό προσωπικό για το κουκούλωμα των τεράστιων κενών σε προσωπικό.

Έριξε πόρτα” στις σχολικές καθαρίστριες για το θέμα των συμβάσεων. Προχώρησε στην απόλυσή συμβασιούχων ενώ θα μπορούσε να παρατείνει τις συμβάσεις τους.

Η διοίκηση ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο μας έχει τη δική της συμβολή στην φοροληστεία του λαϊκού εισοδήματος. Τα ιδία έσοδα έχουν απογειωθεί και αποτελούν πάνω από το 60% των εσόδων. Είναι χαρακτηριστικό ότι με μείωση της κρατικής χρηματοδότησης ο Δήμος σημειώνει αύξηση στα έσοδά του.

Όχι μόνο αρνήθηκε τις προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για διαγραφή χρεών μικροοφειλετών για απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη των ανέργων αλλά προχώρησε με απίστευτο κυνισμό σε κατασχέσεις λογαριασμών για μικροοφειλές του 500αρικου




Στήριξε τη λογική της ανταποδοτικότητας. Συμμετέχει σε ευρωενωσιακά προγράμματα και παίζει πρώτο βιολί μεταξύ των όμορων δήμων στον αντιλαϊκό σχεδιασμό για τα απορρίμματα που θα απογειώσει επιχειρηματικά κέρδη αλλά και δημοτικά τέλη. Ψήφισε από κοινού με τις άλλες παρατάξεις πλην Λαϊκής Συσπείρωσης το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων που προβλέπει τουλάχιστον 3 τουλάχιστον μινι – σκουπιδότοπους, που πέρα από άλλες επιβαρύνσεις στην ευρύτερη περιοχή ανοικτά ομολογείται ότι στοχεύει στην αύξηση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Ένα επενδυτικό σχέδιο που επιδοτεί η περιφέρεια με 10 εκατομμύρια που μεταξύ άλλων σηματοδοτεί την επέκταση της δράσης των δήμων στην επεξεργασία των αστικών στερεών αποβλήτων. Σφυρίζουν αδιάφορα για την αύξηση των τελών ταφής που έχει αποφασιστεί.

Η λεγόμενη κοινωνική πολιτική σε τίποτα δε διαφέρει από την αντίστοιχη των δημάρχων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με τα κοινωνικά παντοπωλεία και φαρμακεία. Το νέο που έφερε στη διαχείριση της φτώχειας, είναι ότι άνοιξαν και άλλα παράθυρα στις ΜΚΟ και στον λεγόμενο εθελοντισμό: στη στέγαση προσφύγων, στο κοινωνικό συσσίτιο, στον τομέα της υγείας και πρόνοιας, ρόλο στις ΜΚΟ στην επιτροπή διαβούλευσης κτλ

Στο αθλητισμό και πολιτισμό από το προεκλογικό “δικαίωμα για όλους» πήγαμε στο μετεκλογικό «περάστε από το ταμείο». Η κοινωνική ευαισθησία της διοίκησης ΣΥΡΙΖΑ εξαντλήθηκε σε εκπτώσεις για όσους βγάζουν-δε βγάζουν 430€ το μήνα – κάτω και από αυτό το επίσημο όριο φτώχειας!

Αυτή η πολιτική, που σκιαγραφούν το 1ο, 2ο και 3ο μνημόνιο, το ΡΣΑ, η στρατηγική της ΕΕ, αποτελεί την κοινή προγραμματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, καθώς και το σημείο επαφής όλων των άλλων παρατάξεων -παλιών και υποτίθεται νέων- με την διοίκηση Βασιλόπουλου. Αυτή είναι η βάση για το άνευ προηγουμένου «πάρε-δώσε», τις συνεχείς μετακινήσεις υποψηφίων από συνδυασμό σε συνδυασμό.

Για αυτό και αφήνουν στο απυρόβλητο την ουσία της πολιτικής της διοίκησης ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο μας . Για αυτό δίνουν τη “μάχη της λακκούβας και της λάμπας”, δε βγάζουν μιλιά για το αντιδραστικό πλαίσιο του “Κλεισθένη” τις αλλαγές που προωθεί, στην κατεύθυνση του δήμου – επιχείρηση και του δημότη – πελάτη, τα +194 εκατομμύρια τοπικών φόρων στον φετινό κρατικό προϋπολογισμό.

Για αυτό και κανείς τους δε λέει κουβέντα για τον κρατικό προϋπολογισμό που περικόπτει ακόμη περισσότερο την πετσοκομμένη κρατική χρηματοδότηση – από υποτίθεται θεσμοθετημένους πόρους.

Στον αντίποδα, οι 5 κομμουνιστές δήμαρχοι έδειξαν τι σημαίνει «συγκρούομαι με το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο, δεν κρύβομαι πίσω από αυτό», όπως κάνουν άλλοι που, ενώ το στηρίζουν, το επικαλούνται για να συσκοτίσουν τις ευθύνες τους.

Οι υποψήφιοι του ΚΚΕ, της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δεν θα πουν ποτέ ότι η πάλη για τα λαϊκά δικαιώματα «δεν είναι στην αρμοδιότητά τους», όπως λένε όλοι οι άλλοι.


Πως να πούμε δε μας αφορούν τα μαύρα σύννεφα που μαζεύονται στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή;

Πως μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στους 60 νεκρούς και 70 τραυματίες που μετράνε τα τελευταία 4 χρόνια οι εργαζόμενοι των ΟΤΑ, ιδιαίτερα οι συμβασιούχοι και οι 8μηνίτες;

Πως θα μπορούσαμε να ζητήσουμε τη ψήφο των γονιών αν δεν καταγγέλλαμε από αυτό το βήμα την απαράδεκτη, ακατάλληλη και επικίνδυνη λύση που προάγει η κυβέρνηση να καλύψει τις ελλείψεις σε στέγη για τα νηπιαγωγεία με λυόμενες αίθουσες μέσα σε προαύλια σχολείων και οικόπεδα. Και αν δούμε πως αντιμετώπισε το θέμα και τι επιλογές έκανε η Δημοτική Αρχή θα διαπιστώσουμε ότι η κατεύθυνση δεν είναι διαφορετική.

Δέστε την εικόνα της ανάπτυξης με κριτήριο το κέρδος: είναι η εικόνα της απροσπέλαστης Δεκελείας, της πόλης-διασκεδαστήριο με τη γιγάντωση της εστίασης και της νύχτας, με τα δεκάδες παιδιά που δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί, με το νεκρό ντελιβερά του καλοκαιριού και το νεκρό οικοδόμο του Γενάρη, με την συγκέντρωση του κλάδου της εστίασης και την κυριαρχία αλυσίδων στο κέντρο σε βάρος των οικογενειακών μαγαζιών. Είναι η εικόνα με τους υπόγειους κάδους στο κέντρο και τα σκουπίδια βουνό στην Αγία Μαρίνα και τους Απόμαχους.

Είναι οι μαζικές αλλαγές των χρήσεων γης που ξεκίνησαν με το γήπεδο της Δικέφαλος ΑΕ. Φυσικά έχουμε τοποθετηθεί ότι δεν είμαστε αντίθετοι η ΑΕΚ, που είναι ένας ιστορικός σύλλογος που συνδέεται με τους πρόσφυγες, να ξαναποκτήσει το στάδιο της, κάτι που όμως δε συμβαίνει. Στην πραγματικότητα η κατασκευή του γηπέδου εντάσσεται σ’ ένα γενικότερο επενδυτικό σχεδιασμό που προωθεί σημαντικές αλλαγές στην ευρύτερη περιοχή προς όφελος του κεφαλαίου.

Με επίκεντρο το γήπεδο στη Ν. Φιλαδέλφεια επιδιώκεται και προωθείται η κατασκευή ενός συμπλέγματος εμπορικών κέντρων και παρεμφερών χρήσεων στην περιοχή που αλλάζουν τις χρήσεις γης προς όφελος μεγάλων επιχειρηματικών - επενδυτικών ομίλων, μετατρέποντας τη Ν. Φιλαδέλφεια σε κόμβο εμπορίου και υπηρεσιών για την ευρύτερη περιοχή, που εντάσσεται στο Ρυθμιστικό Σχέδιο για την Αττική.

Σχέδια που έχουν βάλει στο μάτι ελεύθερους χώρους που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την κάλυψη λαϊκών αναγκών, όπως ο γειτονικός χώρος του “Ιωνικού Πάρκου” στον Περισσό. Δε ξεφεύγουν από το στόχαστρο και οι μεγάλοι χώροι ης Μπριτάνια και του Τεγόπουλου, της Ρενώ και των ΚΑΤΕΕ., ενώ προωθείται η τσιμεντοποίηση του Ποδονίφτη.

Ισχυρή Λαϊκή Συσπείρωση, Λαϊκή Συσπείρωση στη διοίκηση του Δήμου σημαίνει υπεράσπιση των λαϊκών αναγκών σε αντιπαράθεση με την αντιλαϊκή πολιτική και τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Προάσπιση του ενιαίου δασικού χαρακτήρα του Άλσους, ανάδειξη και προστασία των παραποτάμιων συστημάτων, υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων.

Σημαίνει αγώνας για ουσιαστικά μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, σε αντιπαράθεση και όχι σε εφαρμογή της οδηγίας της ΕΕ που κυνικά επιτάσσει «Είναι οικονομικά αποδοτικότερο να προστατευθούν από την πλημμύρα εκείνοι με τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία από το να προστατευθούν εκείνοι που είναι φτωχοί και με πενιχρά περιουσιακά στοιχεία».

Σημαίνει απόλυτη προτεραιότητα στην αντισεισμική θωράκιση σε ένα Δήμο που είχε νεκρούς και ξεσπιτωμένους από σεισμούς. Σε ένα Δήμο όπου το 85.9% των κτηρίων έχουν χτιστεί πριν το 1985 και το 62% χρονολογούνται πριν το 1970. Που ενώ έχουν ακόμη καταπονηθεί βαρύτατα από τους σεισμούς του 1980 και του 1999 δεν έχει προχωρήσει τίποτα ουσιαστικά σε σχέση με το δευτεροβάθμιο προληπτικό έλεγχο όλων των δημόσιων κτηρίων.

Σημαίνει πάνω απ’ όλα αγώνας για τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα. Για την προστασία των ανέργων, των φτωχών οικογενειών, των νέων ζευγαριών. Για σταθερή εργασία, ενάντια στην επέκταση της προσωρινής ελαστικής δουλειάς με μισθούς πείνας, την απλήρωτη δουλειά. Για την κατάργηση του απαράδεκτου άρθρου 103 του Συντάγματος που θεσμοθετεί την ομηρία των συμβασιούχων και στο οποίο συμφωνούν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ ΠΑΣΟΚ, ναζιστές της Χρυσής Αυγής. Για υψηλού επιπέδου δημόσια δωρεάν υγεία και παιδεία.

Για ουσιαστική μείωση των δημοτικών τελών στη κατοικία και στην επαγγελματική στέγη. Να πληρώσουν οι μεγάλες επιχειρήσεις, τα σούπερ-μάρκετ, οι τράπεζες. Σημαίνει αγώνας για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, για υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ενάντια στη λογική της ανταποδοτικότητας, της διπλής και τριπλής φοροαφαίμαξης τω εργαζομένων, αυτοαπασχολουμένων, συνταξιούχων για υποβαθμισμένες υπηρεσίες στα αυτονόητα.

Για εμάς όμορφη είναι η πόλη όπου οι κάτοικοί της έχουν δικαιώματα. Όπου οι εργαζόμενοι έχουν δουλειά και αξιοπρεπείς συλλογικές συμβάσεις, όπου όλα τα παιδιά έχουν δωρεάν πρόσβαση στους παιδικούς σταθμούς, στην παιδεία, την υγεία, τον αθλητισμό. Όπου ο συνταξιούχος θεωρείται τιμή και όχι ως βάρος για την κοινωνία. Όπου θα υπάρχουν δικαιώματα για όλους και όχι ευκαιρίες για όποιον προλάβει. Αγωνιζόμαστε ώστε να παιδιά μας να ζήσουν σε μια άλλη κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση, όπου ο διπλανός σου είναι άνθρωπος και όχι λύκος.


Αυτό είναι το νέο των καιρών μας. Αυτή είναι η φλόγα που κρατήσαμε ζωντανή τα χρόνια της αναδίπλωσης, των αυταπατών και που σήμερα μπορεί να γίνει φωτιά και να θεριέψει, να ανοίξει το δρόμο της Λαϊκής Αντεπίθεσης για τη ζωή που μας αξίζει!