Δευτέρα 27 Μαΐου 2019

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΣ 26 ΜΑΗ




  • mε τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, το ΚΚΕ συγκεντρώνει περίπου 6% και εκλέγει 2 ευρωβουλευτές. Τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» περνάνε στο β' γύρο και στους 5 δήμους όπου ήμαστε πλειοψηφία την προηγούμενη πενταετία. Αλλά και σε άλλους δήμους, όπου δεν περάσαμε στον β' γύρο, τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κατέγραψαν μια σημαντική παρουσία, που κυμαίνεται από παρουσία με εκατοντάδες νέους δημοτικούς συμβούλους στα Δημοτικά Συμβούλια.
  • Ευχαριστούμε όλους και όλες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΚΚΕ και συμπορεύτηκαν μαζί του. Όλους και όλες που μας τίμησαν, συμμετέχοντας στα ψηφοδέλτια του Κόμματος, αλλά και σε αυτούς που σε δύσκολες συνθήκες έφτασαν έως την κάλπη, ψήφισαν το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και τους συνδυασμούς της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Ιδιαίτερα θέλουμε να ευχαριστήσουμε όσους έκαναν αυτό το βήμα για πρώτη φορά, τους νέους και τις νέες που έδωσαν την πρώτη τους ψήφο στο Κόμμα μας.
  • Η μάχη των ευρωεκλογών αλλά κι εκείνη των τοπικών εκλογών, εκ των πραγμάτων πήραν χαρακτηριστικά που παρέπεμπαν σε εθνικές εκλογές. Το εκλογικό αποτέλεσμα καταγράφει μία ακόμα αντιλαϊκή εναλλαγή μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, δηλαδή μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων του κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ. Η αντιπαράθεση, η πόλωση, οι ψεύτικες υποσχέσεις, τα εκβιαστικά διλήμματα, ανάμεσα κυρίως στα δύο κόμματα του διπολισμού, διαμόρφωσαν ένα τέτοιο κλίμα, που επέδρασε σε λαϊκό κόσμο, ο οποίος δεν έχει ακόμη πιστέψει στη δύναμη που έχει, αφήνοντάς την ανεκμετάλλευτη.
  • Είναι θετικό το γεγονός ότι σ' αυτές τις εκλογές εκφράστηκε μια ορισμένη τάση συμπόρευσης με το ΚΚΕ. Αυτή η τάση συμπόρευσης εκφράζει θετικές διεργασίες, που θα δουλέψουμε να πολλαπλασιαστούν.
  • Ο συσχετισμός παραμένει πολύ αρνητικός, και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, το εργατικό - λαϊκό κίνημα δεν έχει περάσει ακόμη σε φάση δυναμικής και πιο μαζικής αντεπίθεσης. Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι σε πλατιά τμήματα του λαού κυριαρχούν οι μειωμένες απαιτήσεις, η ηττοπάθεια, η μοιρολατρία, ως αποτέλεσμα της αποστράτευσης και της μειωμένης συμμετοχής στις διαδικασίες του κινήματος.
  • Θετικό ότι η ΧΑ καταποντίστηκε από την τρίτη θέση στην πέμπτη και το ΚΚΕ προηγείται. Βέβαια, μετακινήσεις όπως αυτές προς την Ελληνική Λύση συνιστούν ανασύνθεση ενός συνολικά αντιλαϊκού - αντιδραστικού πολιτικού σκηνικού.
  • Παραμένει αναγκαίο και επίκαιρο το σύνθημά μας μπροστά στις βουλευτικές εκλογές: Με ισχυρό ΚΚΕ, μπορούμε να κάνουμε την πραγματικά μεγάλη διαφορά.