Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας ζήτησε η Λαϊκή Συσπείρωση


Η Λαϊκή Συσπείρωση αποχώρησε από τη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 23/3/2020 καταγγέλλοντας τον πρωτοφανή εκφυλισμό της διαδικασίας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση δε συμφώνησε με την πρόταση της παράταξης Γρετζελιά  στην εκτός ημερησίας συζήτηση που προκλήθηκε καθώς ο πυρήνας της  βασίζεται στην λογική της ανταποδοτικότητας και επιχειρηματικότητας και ψήφισε δική της πρόταση την οποία κατέθεσε στη συνεδρίαση.

Όμως σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να δεχτούμε την άποψη της διοίκησης που θεωρεί ως μη γενόμενη συζήτηση και ψηφοφορία που έγινε, ούτε ότι τα παράλογα μαθηματικά της, ότι δηλαδή 12 ψήφοι είναι περισσότεροι από τους 19.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ζήτησε να πραγματοποιηθεί έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα τα μέτρα και τις ενέργειες του δήμου για την προστασία της δημόσιας υγείας και την ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας στην περιοχή. Κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την προστασία των εργαζομένων, την ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών και την στήριξη των ευπαθών ομάδων καθώς και για την ελάφρυνση των λαϊκών οικογενειών και των καταστημάτων. Σημειώνουμε ότι τα ανταποδοτικά τέλη με ευθύνη τόσο της Διοίκησης Βασιλόπουλου όσο και της Διοίκησης Βούρου παράγουν  τεράστιο αδικαιολόγητο πλεόνασμα το οποίο φρόντισε να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο η διοίκηση ΝΔ-ΚΙΝΑΛ με την αναμόρφωση του προϋπολογισμού.

Η τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης

Θέση μας είναι ότι αυτή την περίοδο οι  συνεδριάσεις, που γίνονται κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και περιορισμούς, θα πρέπει να αφορούν μόνο στη λήψη ή διεκδίκηση μέτρων στήριξης των δημόσιων δομών υγείας και των δικαιωμάτων του λαού της περιοχής μας, καθώς και θέματα  που είναι αναγκαία για τη συνέχιση της λειτουργίας του δήμου σε αυτές τις δύσκολες ώρες. Παράλληλα, καθώς μια σειρά σημαντικές αποφάσεις περνάνε από την Οικονομική Επιτροπή, ζητούμε για άλλη μια φορά να υπάρχουν μαγνητοφωνημένα πρακτικά στην Οικονομική Επιτροπή.

Ζητάμε και προτείνουμε να γίνει άμεσα έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα τα μέτρα για τον κορονοιό, την προστασία της δημόσιας υγείας και την ενίσχυση των δομών υγείας.

Και επειδή η κυβέρνηση ανάγει τα πάντα στην ατομική ευθύνη: Ο κορονοιός είναι ένας αόρατος μεν εχθρός, όμως η αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετεί το σύστημα αυτό της εκμετάλλευσης είναι ο ορατός του σύμμαχος
  • Φταίνε οι εργαζόμενοι για το γεγονός ότι αντί για 3400 κλίνες ΜΕΘ που  ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι χρειάζεται η χώρα μας έχουμε γύρω στις 500 και 100 από αυτές είναι κλειστές;. Αν αναλογιστούμε ότι το 5% των νοσούντων από τον κορονοϊό χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ δε μιλάμε για πολιτικές ευθύνες, μιλάμε για έγκλημα.
  • Είναι ατομική ευθύνη οι τραγικές ελλείψεις στο σύστημα υγείας; Οι 30,000 κενές οργανικές θέσεις στο σύστημα υγείας και τα νοσοκομεία; Η άθλια κατάσταση στην πρωτοβάθμια; Το ΚΥ στην πόλη μας  που έχει περίπου 40.000 κατοίκους διαθέτει  για όλες τις βάρδιες όλους κι όλους 5 παθολόγους και γενικούς ιατρούς.
  • Είναι ατομική ευθύνη οι αλλεπάλληλες περικοπές στο σύστημα υγείας την στιγμή που δίνουμε δισεκατομμύρια για ΝΑΤΟικες δαπάνες.
  • Είναι ατομική ευθύνη η αρχική υποβάθμιση του κινδύνου από τους αρμόδιους, συμπεριλαμβανομένων των υπεύθυνων του ΕΟΔΥ;
  • Είναι ατομική ευθύνη το γεγονός ότι αντί να εφοδιάζονται πλήρως τα νοσοκομεία με μέσα προστασίας, ο ΕΟΔΥ να τους συμβουλεύει να.. πλένουν τα χέρια τους… όταν τελειώνουν τα γάντια; Και αυτό τη στιγμή που ήδη το 10% των κρουσμάτων είναι υγειονομικοί
  • Είναι ατομική ευθύνη οι ντιρεκτίβες που «επιστημονικά» ορίζουν την καραντίνα στις 14 μέρες για το γενικό πληθυσμό και τις 7 για γιατρούς και νοσηλευτές;
  • Είναι ατομική ευθύνη το λουκέτο που έβαλε η ΝΔ σε δημόσιες μονάδες Υγείας, και το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τις άνοιξε ποτέ;

-     Η μόνη ατομική ευθύνη που βλέπουμε εδώ αφορά όσους τους στήριξαν, ξεκινώντας από τον Δήμαρχο, του οποίου ο εκλεκτός κ. Άδωνις Γεωργιάδης ως Υπουργός Υγείας περηφανευόταν «Αν χρειαστεί θα κλείσω και νοσοκομεία». Αλλά και όσους αθωώνουν τα έργα και τις ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ που προχώρησε σε 600 εκ επιπλέον περικοπές στην υγεία,  διεύρυνε τις ελαστικές σχέσεις στα νοσοκομεία εργασίας όπως επίτασσε η ΕΕ και ίδρυσε το πρώτο «δημόσιο» νοσοκομείο ΝΠΙΔ.

Το ελάχιστο και αυτονόητο, που έπρεπε ήδη να έχει γίνει, είναι η επίταξη των ιδιωτικών μονάδων και η ένταξή τους στον κρατικό σχεδιασμό, η άμεση προμήθεια των νοσοκομείων με όλα τα αναγκαία μέσα που ζητάνε οι υγειονομικοί. Να ανοίξουν όλες οι ΜΕΘ και να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις υγειονομικών. Να εξασφαλιστούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς, σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, νοσοκομεία, μέσα μεταφοράς κλπ, που μετατρέπονται σε εστίες διασποράς του ιού.


Αντί για αυτά τι βλέπουμε; Μια σειρά μέτρα που η κυβέρνηση διαλαλούσε πριν την εμφάνιση του κορονοϊού, τα φέρνει σήμερα με τον πιο προκλητικό τρόπο στο όνομα της πανδημίας: χτύπημα της Κυριακάτικης αργίας, του δώρου του Πάσχα, των ωραρίων, απελευθέρωση απολύσεων κοκ

Και κάθε λίγο και λιγάκι  φέρνει και μια ΠΝΠ για το ξήλωμα των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών. Την απαγόρευση συναθροίσεων ήρθε να την συμπληρώσει η πρόσφατη επαναφορά της πολιτικής επιστράτευσης και της επίταξης απεργών.

Ρωτάμε; Υπάρχει ενδεχόμενο σε συνθήκες πανδημίας να γίνουν εργατικοί αγώνες που θα πάνε κόντρα στην προστασία της Δημόσιας υγείας και στην ανάγκη να προφυλαχτεί η υγεία του λαού; Τα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα βάζουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία; ή οι τρομακτικές ελλείψεις στο σύστημα υγείας, οι 100 κλειστές ΜΕΘ, η απουσία πρωτοβάθμιας υγείας, οι ελλείψεις ακόμα και σε μάσκες για το προσωπικό κοκ;

Η κυβέρνηση στο όνομα της επιδημίας επιχειρεί να διαμορφώσει εργασιακό καθεστώς γαλέρας, να βάλει πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες στο γύψο, να θέσει τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα σε καραντίνα, τη διεκδίκησή τους εκτός νόμου.

-    Την ίδια στιγμή η εργοδοτική ασυδοσία και τρομοκρατία οργιάζει 
  •    με πάνω από 40.000 απολύσεις σε 10 μέρες
  •      με πολύμορφους εκβιασμούς στους εργαζόμενους
  •      με την εντατικοποίηση στα όρια της φυσικής εξάντλησης
  •      με την ολική ανυπαρξία μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς
  •   με γνωματεύσεις των επιθεωρήσεων εργασίας σαν αυτή που είδε το φως της δημοσιότητας όπου για την πραγματοποίηση ταξιδιού στο εξωτερικό μπαίνει στο ζύγι ο κίνδυνος για τον εργαζόμενο και το κέρδος για την επιχείρηση

Κρύβει δηλαδή πίσω από την αναγκαία ατομική ευθύνη την κρατική ανεπάρκεια και ανευθυνότητα.

Στη διατήρηση αυτής της κατάστασης, που έχει όνομα, καπιταλισμό τον λένε, στα συμφέροντα των εμπόρων της υγείας, στην αθώωση αυτής της πολιτικής μας καλούν με καλέσματα σε ενότητα και ομοψυχία. Δεν είναι ούτε τυχαία ούτε αθώα η συναίνεση που προσφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στα πακέτα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων που δίνει η κυβέρνηση. 

Αν κάτι κατέδειξε η σημερινή κρίση είναι το πόσο έωλη ήταν η λογική που ακούγαμε προεκλογικά αλλά και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι ο Δήμος πρέπει να ασχολείται μόνο με τα πεζοδρόμια και όχι με τα  μεγάλα πολιτικά θέματα και τα λαϊκά προβλήματα που αφορούν και τους εργαζόμενους του δήμου μας

Και ερχόμαστε στο σήμερα: Τι γίνεται με την επικαιροποίηση του σχεδίου πολιτικής προστασίας;

Που κρίνεται η ευθύνη του Δήμου; Το θέμα δεν είναι απλά αν γίνονται τα εντελώς βασικά  που και εκεί υπολειπόμαστε. Δηλαδή οι απολυμάνσεις στους χώρους εργασίας, στα δημοτικά μηχανήματα και οχήματα. Το θέμα είναι τι γίνεται πιο ουσιαστικά!

Η Πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει:

Η προστασία της δημόσιας υγείας εξασφαλίζεται κυρίως με μέτρα πρόληψης, πρώτα απ’ όλα στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, και με την αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Για αυτό ζητάμε την  επίταξη των ιδιωτικών μονάδων και η ένταξή τους στον κρατικό σχεδιασμό, την άμεση προμήθεια των νοσοκομείων με όλα τα αναγκαία μέσα που ζητάνε οι υγειονομικοί.

Να ανοίξουν όλες οι ΜΕΘ και να δημιουργηθούν νέες. Να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις υγειονομικών. Να εξασφαλιστούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς, σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, νοσοκομεία, μέσα μεταφοράς κ.λπ., που μετατρέπονται σε εστίες διασποράς του ιού.

Το Δημοτικό Συμβούλιο να συνεδριάσει εκτάκτως, με αποκλειστικό θέμα τις ενέργειες του Δήμου για την αντιμετώπιση της επιδημίας και τη διεκδίκηση έκτακτης ενίσχυσης και να πάρει αποφάσεις

Α. για την κατάσταση των υπηρεσιών υγείας
Ζητάμε: 
  • Να στελεχωθούν οι  ΤΟΜΥ και το ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΙΕΙΑΣ,  για την διασφάλιση της πρόσβασης στην πρωτοβάθμια φροντίδα σε 24ωρη βάση και να διασυνδεθούν με τις υπηρεσίες του Δήμου, για την εξυπηρέτηση του πληθυσμού και των χρόνια πασχόντων
  • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στο νοσοκομείο Αγ. Όλγα.
  • Να μην κλείσουν ή ιδιωτικοποιηθούν λειτουργίες του Νοσοκομείου.
  • Να καταργηθεί το χαράτσι στα τηλεφωνικά ραντεβού.  
Β) Για την φροντίδα για τις πιο ευαίσθητες κατηγορίες ανθρώπων:
  • Να ανοίξουν οι κατάλογοι κοινωνικών δομών του Δήμου, με πρόσκληση εγγραφής στις υπηρεσίες του κοινωνικού παντοπωλείου – σίτισης.
  • Να ξαναρχίσει η  διανομή των σχολικών γευμάτων ιδιαίτερα σε οικογένειες που έχουν ανάγκη.
  • Να στελεχωθεί και να εξοπλιστεί επαρκώς η υπηρεσία “Βοήθεια στο Σπίτι” προκειμένου να εξασφαλιστούν οι υγειονομικές και άλλες καθημερινές ανάγκες ιδιαίτερα των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι τους.
  • Να ανακληθεί η πρόσφατη κυβερνητική ρύθμιση που πετάει εκτός προγράμματος ΕΣΤΙΑ, στην κυριολεξία στο δρόμο, όσους πρόσφυγες γίνεται δεκτή η αίτηση ασύλου τους εντός 30 ημερών. 

Γ) Για την προστασία και την στήριξη των εργαζομένων:
  • Να δημιουργηθεί διαδικτυακή πύλη εξυπηρέτησης του κοινού με διευρυμένες δυνατότητες πρόσβασης σε υπηρεσίες
  • Να υπάρξει μέριμνα για τους εργαζόμενους με συμβάσεις έργου (λχ στα  προγράμματα πολιτισμού και άθλησης) του Δήμου και εξασφάλιση της  μισθοδοσίας τους
  • Ζητάμε την απόσυρση  της κυβερνητικής εγκύκλιου που υποχρεώνει τις σχολικές καθαρίστριες να δουλέψουν στις υπηρεσίες των Δήμων, οι οποίες δεν γνωρίζουν το μισθό ή το ωράριο τους αν δε γίνει κανονική πρόσληψη.
  • Να χορηγηθούν επιπλέον Μέτρα Ατομικής Προστασίας (Γάντια μιας χρήσης, Προστατευτικές ρόμπες, ποδιές, σκούφοι, επιμανίκια, ποδονάρια, γυαλιά) σε εργαζόμενους που απασχολούνται σε εξωτερικές εργασίες και έρχονται σε επαφή με κόσμο (καθαριότητα, πράσινο, Τεχνικές Υπηρεσίες, ηλεκτρολόγοι, Πρόνοια, "Βοήθεια στο Σπίτι" κλπ.), ανάλογα την ειδικότητα  
  • Να ενισχυθεί  το Βοήθεια στο Σπίτι με  επάρκεια αντισηπτικών, απολύμανση αυτοκινήτων, επιπλέον οχήματα, κατάρτιση σε θέματα αυτοπροστασίας. Να λυθεί το πρόβλημα του χώρου που στεγάζει το ΒΣΣ (Βοήθεια Στο Σπίτι). Αυξημένα μέτρα καθαριότητας καθώς ασχολούνται με επιβαρυμένες κατηγορίες'
  • Πρόνοια για πρόσθετη άδεια, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση σε όσους εργαζόμενους  παρουσιάσουν συμπτώματα ή αρρωστήσουν, ή έχουν μέλος της οικογένειάς με συμπτώματα.

Δ) Για την οικονομική ανακούφιση των κατοίκων:
  • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για ανέργους, και οικογένειες που έχουν εισόδημα μέχρι 15.000 € με προσαύξηση 1500 για  κάθε παιδί.  
  • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και φόρους (τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, τέλος παρεπιδημούντων, φόρος ηλεκτροδοτούμενων) για τα καταστήματα και επιχειρήσεις για το διάστημα που παραμένουν κλειστά.  
  • Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους κατάληψης κοινοχρήστου χώρου για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα.  
  • Καμιά αναγκαστική κατάσχεση για παλιότερα χρέη προς τον δήμο. Να μη χαθεί καμία ρύθμιση χρεών προς τον δήμο λόγω καθυστέρησης πληρωμής δόσης.
  • Καμιά διακοπή νερού και ηλεκτρικού από ΕΥΔΑΠ – ΔΕΗ και τις ιδιωτικές εταιρείες ρεύματος. Παράταση της ημερομηνίας λήξης των λογαριασμών σε νερό, ρεύμα, τηλεπικοινωνίες και των πληρωμών σε δημοτικές Υπηρεσίες, όπως νεκροταφείο κοκ.