Κυριακή 28 Ιουνίου 2020

ΔΣ 24/6 Για την πρακτική άσκηση σπουδάστριας

Τοποθέτηση του Γιάννη Ζαχαριάδη 


Φυσικά και συμφωνούμε με την πραγματοποίηση της άσκησης της σπουδάστριας.

Με αυτό που διαφωνούμε είναι ο θεσμός της πρακτικής άσκησης- μαθητείας. Αυτό είναι κοροϊδία για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Η αθλιότητα του θεσμού της μαθητείας δεν αποτελεί λύση για κανέναν σπουδαστή. Δηλαδή οι σπουδαστές, προκειμένου να πάρουν τη βεβαίωση κατάρτισης (πτυχίο ΙΕΚ) ώστε να δώσουν για πιστοποίηση, πρέπει να ολοκληρώσουν 960 ώρες πρακτικής άσκησης σε κάποια εταιρεία, σε επάγγελμα συναφές με αυτό που σπουδάζουν. Για την πρακτική άσκηση δεν προβλέπεται κανένα εργασιακό και ασφαλιστικό δικαίωμα, παρά αυτό της ασφάλισης για ατύχημα στο χώρο εργασίας που καλύπτεται από το ΕΣΠΑ.

Ακόμα, προβάλλεται  ως «πρόοδος» η θεσμοθέτηση... υπο-υποκατώτατου μισθού για τη μαθητεία (330 ευρώ), φέρνοντάς το σε αντιδιαστολή με την προηγούμενη κατάσταση της τζάμπα πρακτικής. Εμφανίζουν τις θέσεις εργασίας στις πρώην ΔΕΚΟ, στα νοσοκομεία κ.λπ. σαν «δώρο» για τους σπουδαστές, ενώ στην πράξη καλύπτουν κενά του μόνιμου και αναγκαίου προσωπικού.

Η μαθητεία δεν είναι «ευκαιρία για εργασιακή εμπειρία», όπως θέλουν να την πλασάρουν το υπουργείο, τα επιτελεία των ενώσεων των βιομηχάνων και οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών ΙΕΚ. Εμφανίζουν το καρότο και κρύβουν το μαστίγιο. Η μαθητεία είναι ευκαιρία για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, που ουσιαστικά επιδοτούνται και εξασφαλίζουν πάμφθηνους, στην πράξη τζάμπα εργαζόμενους.

και την προηγούμενη φορά σας είχαμε ρωτήσει, αν είναι καλυμμένες οι θέσεις μόνιμου προσωπικού με βοηθούς βρεφονηπιοκόμους ή αν οι ασκούμενοι καλύπτουν πάγιες ανάγκες, αλλά απάντηση δεν πήραμε γιατί αυτά είναι ψιλά γράμματα για σας.