Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020

Δ. Γκούμα: Το όραμα του κεφαλαίου και των εκπροσώπων των αστικών κομμάτων είναι εφιάλτης για τα λαϊκά στρώματα του Δήμου

Είστε μια ακόμα αντιδραστική, εχθρική και επικίνδυνη για τον πληθυσμό της πόλης, εκλεγμένη δημοτική αρχή, ιδιαίτερα για την περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας…. Φυσικά είχατε καλό σημείο εκκίνησης από τους προηγούμενους.

Και τονίζω τη Νέα Φιλαδέλφεια, γιατί την περιοχή της Νέας Χαλκηδόνας όντως την αφήνετε στη τύχη της: πυκνοκατοικημένη, με ψηλά κτίρια, μεγάλες αυθαιρεσίες από τις μεγάλες επιχειρήσεις που στεγάζει, τεράστιο πρόβλημα στάθμευσης, ελάχιστους ελευθέρους και κοινόχρηστους χώρους που προσπαθούν να συνδυάσουν και τα δύο (πάρκο -πάρκινγκ), ελάχιστες υποδομές σε σχολεία που δεν επαρκούν και αναγκάζουν σε αναζήτηση σχολείων στους όμορους Δήμους, το μόνο που κάνετε είναι μια πεζογέφυρα στον Σκλαβενίτη! Σε μια πόλη διχοτομημένη από λεωφόρο ταχείας κυκλοφορίας. Μάλλον αυτή την εικόνα οραματίζεστε σε μία πόλη, αυτό θεωρείτε κανονικότητα.

Όσο για την περιοχή της κεντρικής Φιλαδέλφειας, αποφασίσατε να είστε εσείς, η Δημοτική Αρχή ΝΔ ΚΙΝΑΛ που θα της αλλάξει τα φώτα…!

Λέτε ψέματα ότι θα την επιστρέψετε στην κανονικότητα. Να την παραδώσετε θέλετε στους καρχαρίες της καπιταλιστικής αγοράς, ως νέο πεδίο κερδοφορίας με αξιοποίηση προς το συμφέρον τους και όχι προς το συμφέρον της πλειοψηφίας των πολιτών κάθε σπιθαμής γης, εκμεταλλευόμενοι τους τεράστιους χώρους που άφησαν πίσω τους τα μεγάλα εργοστάσια που έκλεισαν, υποβαθμισμένες περιοχές προς απαλλοτρίωση, την υποβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης και του συγκροτήματος των πρώην ΚΑΤΕΕ, τις αφημένες στη τύχη τους παραρεμάτιες περιοχές, τις περιοχές πέριξ της εθνικής, αλλά και το άλσος, του οποίου προσπαθείτε να διαγράψετε το ρόλο ως βασικό πνεύμονα της ευρύτερης περιοχής.

Και σε αυτή τη ρότα, προσπαθείτε να σβήσετε τα σημάδια της ιστορίας της.

Για αυτό και τις πιο αντιδραστικές και από αυτή την άποψη ριζοσπαστικές αλλαγές, στις δημοτικές υπηρεσίες, στον δημόσιο χώρο, στην συνολικότερη διαχείριση με ιδιωτικό-οικονομικά κριτήρια, προσπαθήσατε να τις δρομολογήσετε την περίοδο της προηγούμενης και αυτής της καραντίνας και φιλοδοξείτε να τις περάσετε το 2021. 

Εσείς – ως η Δημοτική Αρχή βάσει Κλεισθένη – το μακρύ χέρι του κράτους στο τοπικό επίπεδο. 

Άλλωστε, σύμφωνα με τα δείγματα γραφής μέχρι τώρα τη νέα χρονιά αναμένεται να κορυφωθεί η επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα και κεκτημένα όπως εξαγγέλλουν και τα μέτρα που ψηφίζονται και κατατίθενται στη Βουλή. Κατάργηση 8ώρου, κυριακάτικης αργίας, προστασίας της ανήλικης εργασίας και κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας, των συναθροίσεων με εφαρμογή χουντικής νομοθεσίας. 

Εμείς από τη πλευρά μας, οι εκλεγμένοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση Δημοτικοί Σύμβουλοι του ΚΚΕ, υποσχόμαστε ότι θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να κορυφωθεί η αντεπίθεση του λαού μας, όπως το πρωτοπόρο ταξικό κίνημα με την οργάνωση και τις πρωτοβουλίες του έχει ήδη αναδείξει.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και ας διαπιστώσουμε αν αυτά τα δεινά έρχονται στα ξαφνικά. 

Υποστηρίζετε ότι παραλάβατε καμένη γη, άδεια ταμεία, και ότι προσπαθείτε να χαράξετε μία πολιτική ανάπτυξης και ευημερίας ώστε να δει η περιοχή την παλιά της Αίγλη αφού καταφέρει να ξεφύγει από τη θεομηνία του κορονοιού.

Κοροϊδεύετε! Πουλάτε φύκια για μεταξωτές κορδέλες!

Το μόνο που παραλάβατε ήταν η σκυτάλη στην ίδια ακριβώς ρότα με τους προηγούμενους, σίγουρα πιο ξεκάθαρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, πιο μονολιθικά από άλλους του ΠΑΣΟΚ, πιο συσπειρωμένοι από τις προηγούμενες διοικήσεις νέας Δημοκρατίας και ΚΙΝΑΛ(πρώην ΠΑΣΟΚ).

Κοινώς, υπάρχει συνέχεια στη διαχείριση, γι αυτό και η όξυνση της αντιλαϊκής πολιτικής που βιώνει η πλειοψηφία του λαού μας.

Σε συνέχεια των προηγούμενων διοικήσεων, κάποιοι έχετε διατελέσει δημοτικοί τους σύμβουλοι, αξιοποιείτε κάθε τερτίπι, κάθε νομοθεσία, κάθε αντιλαϊκό εργαλείο για την περαιτέρω υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση κάθε δημοτικής υπηρεσίας, κάθε ελεύθερης γης με τελικό στόχο την οικονομική κρίση που επιτάχυνε η πανδημία να την πληρώσουν ξανά τα λαϊκά στρώματα, οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι, οι μικροί ΕΒΕ που βρίσκονται μπροστά σε πιθανό λουκέτο, οι μαθητές και οι φοιτητές των λαϊκών οικογενειών, τα νέα ζευγάρια και οι συνταξιούχοι. Αυτοί μπαίνουν στο στόχαστρο ώστε να θωρακιστούν τα κέρδη του κεφαλαίου στην νέα οικονομική κρίση που έρχεται πιο δυνατή από την προηγούμενη! 

Γιατί αυτό το γεγονός το αποκρύπτετε! Αφήνεστε να μας λέτε για τα δεινά του covid-19, που μας βρήκαν έτσι ξαφνικά και συγκαλύπτετε ότι όπως βγήκαμε από οικονομική κρίση που φορτώθηκε στις πλάτες των πολλών έτσι το αύριο του κορωνοϊού δεν θα έχει ευημερία και ανάπτυξη για τους πολλούς αλλά ύφεση και μνημόνια, ξέρετε κύριε Βούρο από αυτά, ψηφίσατε και ένα. 

Ας δούμε όμως το όραμα σας για την πόλη τώρα που επιτέλους ανοίξατε την βεντάλια σας και κατ’ επέκταση τα σχέδια των επιχειρηματικών συμφερόντων που εξυπηρετείτε τοπικά.

Οραματίζεστε μια πόλη που θα κόβεται στα δύο από μια λεωφόρο τύπου Κηφισίας και Μεσογείων, δηλαδή ταχείας κυκλοφορίας, που δεν θα έχει φανάρια. Για να χωρέσει αυτή χρειάζεται να φτιαχτούν τουλάχιστον δύο και δύο λωρίδες. Πως θα γίνει αυτό στην λεωφόρο Δεκελείας που έχει μόλις δύο λωρίδες κυκλοφορίας και στα δύο ρεύματα; Καταργώντας τον πεζόδρομο της Δεκελείας, χαραγμένο από την αρχή του προσφυγικού συνοικισμού, αναγκαίο περισσότερο από ποτέ.

Για ποιον άλλο λόγο βρήκατε λεφτά για να μετατρέψετε την πολύπαθη πλατεία Πατριάρχου σε κυκλικό κόμβο –μη προσβάσιμο από πεζούς– (και το τρίγωνο με το άγαλμα του Βενιζέλου που ακόμα δεν λέτε) και το τρίγωνο Μικρασιατών σε υπόγειο πάρκινγκ –βορά σε ιδιωτικά συμφέροντα και όχι δωρεάν για τους κατοίκους– κόβοντας τα ψηλά δέντρα που κατάφεραν να σωθούν μέχρι σήμερα και μετατρέποντας την παιδική χαρά και το πάρκο σε ράμπες εσόδου και εξόδου αυτοκινήτων.

Βρήκατε λεφτά για να αναμορφώσετε τη πράξη εφαρμογής της «Μπριτάνια» έτσι ώστε να παραδώσετε τους ελευθέρους χώρους της Μπριτάνια και του Τεγόπουλου, περί του ρέματος Γιαμπουρλά, για τα συνοδά έργα του γηπέδου καταργώντας ακόμα και το ΦΕΚ, που πίσω από τις ανάγκες και τους αγώνες για την διεκδίκηση ελευθέρων χώρων, είχε ως τυράκι στην οικοπεδοποίηση της περιοχής ένα ειδικό σχολείο μεταξύ άλλων.

Βρήκατε λεφτά για την ‘ανάπλαση’ – κατάργηση του Άλσους με «δημιουργία λυόμενου θεάτρου, πλήρης απομάκρυνση αυθαιρέτων κτισμάτων – παλαιού ζωολογικού, αναβάθμιση παλαιού μετεωρολογικού σταθμού και δημιουργία κέντρου Περιβαλλοντικής ενημέρωσης, δημιουργία νέας υδατοδεξαμενής για την πυρόσβεση του άλσους, αισθητήρες πυρανίχνευσης κ.α» .… πουθενά η απαραίτητη αναδάσωση με δασικά δέντρα. Πως υποστηρίζετε ορισμένοι ότι διαφυλάσσετε τον δασικό χαρακτήρα του Άλσους; Εδώ καταργείτε τη δασική βλάστηση, που κατάφερε να επιζήσει των μπαζωμάτων και του ποτίσματος με χλώριο, και μετατρέπετε το Δάσος που με αγώνες διαφυλάχτηκε, σε πάρκο, κήπο ή όπως αλλιώς το οραματίζεστε με τη λογική της ιδιοκτησίας της γης.

Όσο για τα αδέσποτα που ξαφνικά σας έπιασε ο πόνος. Έξωση είναι η απάντηση σας. Καμία πρόθεση για κατάλληλο χώρο χωρίς έξοδα

Αναφέρθηκα αναλυτικά σε προηγούμενες συνεδριάσεις στο Τεχνικό Πρόγραμμα, το Άλσος και την Μπριτάνια.

Εν συντομία, οραματίζεστε μια πόλη, πεδίο εμπορικής δραστηριότητας. Συνδυαστικά με εμπορικά μέχρι τον Περισσό, με το Ιωνικό κέντρο (δωράκι Δήμου και τράπεζας Πειραιώς στην εκκλησία) αλλά και επιχειρηματική αξιοποίηση των περιοχών της Columbia και του Προμπόνα. 

Ε, σ’ αυτή τη πόλη με τις μίνι χωματερές σε όλο το εύρος των διοικητικών ορίων του Δήμου, δεν χωράνε χρήσεις γης αμιγούς κατοικίας και προστασία του προσφυγικού οικισμού και αυτό φαίνεται. Όσο να πεις είναι καλύτερο ;για ποιον; Να μαζευτούν τα οικόπεδα σε λίγα χέρια, να απελευθερωθεί ο συντελεστής και να κτίσουν κτίρια που θα τους βγάλουν λεφτά!

Κοινώς, μια πόλη που θα ανήκει στους λίγους και θα ‘απολαμβάνουν’ οι πολλοί πληρώνοντας βαρύ τίμημα. 

Με περηφάνια λοιπόν μας παρουσιάσατε ότι βρήκατε τα λεφτά για να αλλάξετε τα φώτα στην πόλη και τα λαϊκά στρώματα!

Όμως, χρειάστηκαν 16 μήνες για να βάλετε κωδικούς για έλεγχο στατικής επάρκειας σε κάποια σχολεία, εξαιρείτε το συγκρότημα των ΕΠΑΛ, ενώ απαιτείται η αντισεισμική θωράκιση όλων των συγκροτημάτων και η συνολική τους αναβάθμιση ώστε να υποδεχτούν τους μαθητές στην μετά-covid-εποχή. Ενώ, έρχεται πακτωλός χρημάτων για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων που ειλικρινά δεν ξέρουμε αν θα αντέξουν επόμενο σεισμό.

Ενώ, αφαιρείτε τον κυκλικό κόμβο στον Άγιο Κοσμά, ένα έργο που θα σώσει ζωές, για να προσθέσετε μετά την ψήφιση του Τ.Π. το μπαλόνι για τη δημιουργία κλειστού γηπέδου μπάσκετ. Αυτές είναι οι προτεραιότητες σας.

Ασχολίαστοι οι κωδικοί για ανάπλαση παιδικών χαρών κλπ κλπ, ανέλυσα στη προηγούμενη συνεδρίαση.

Αλλά χρειάζεται να σχολιάσουμε ότι βγήκατε σαν τα παγόνια περήφανοι ότι βρήκατε χρήματα για έργα ανάπλασης αλλά για βρεφονηπιακό σταθμό μηδέν. 

Άλλωστε, παραδώσατε εν μέσω της πρώτης καραντίνας την άνοιξη, δημοτικό οικόπεδο και άδειες στην εκκλησία ενώ υποστηρίζατε ότι θα περάσουν χρόνια χωρίς χρηματοδοτήσεις!!! Αλήθεια, νομίζετε ότι ο λαός τρώει κουτόχορτο; Ότι δεν μπορεί να κατανοήσει έναντι ποίου πινάκιου φακής ξεπουλήσατε; 

Ε λοιπόν, επιμένουμε στην πολυμέτωπη επίθεση που δεχόμαστε, μόνη πραγματική απάντηση, μόνη ρεαλιστική διέξοδος, η οργάνωση για την ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ.

Η αλλιώς με τα λόγια του ποιητή: 

Την «ηθική των αφεντικών» την αντιπάθησα, όσο και την «ηθική των δούλων». Μια τρίτη ηθική έβλεπα να διαμορφώνεται μέσα μου: Δίνε το χέρι σου σε όποιον σηκώνεται.(ΜαξίμΓκόρκι)