Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020

Γ. Ζαχαριάδης: Προϋπολογισμός για τις ανάγκες των λίγων. Και οι δύο προτάσεις επιλέγουν συμβασιούχους και όχι μόνιμο προσωπικό.


Ο προϋπολογισμός υποτάσσεται όπως και ο κρατικός  προϋπολογισμός στις ανάγκες των λίγων, αγνοώντας τις ανάγκες των πολλών. Ευθυγραμμίζεται αυστηρά με τις αντιλαϊκές επιδιώξεις του δημοσιονομικού «κορσέ» που έχουν προσδιοριστεί με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2018 - 2022 προκειμένου να περισσεύει ζεστό χρήμα για τους μεγάλους επιχειρηματίες, τις τράπεζες, το χρέος, στις πλάτες του λαού.

Φέτος οι ΚΑΠ (κρατική επιχορήγηση) για το Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας Νέας Χαλκηδόνας ενώ θα έπρεπε να είναι ίδιοι με πέρσι, βλέπουμε να έχουν μειωθεί κατά 33%.  Φυσικά - λόγω και της πανδημίας - οι ανάγκες για μέτρα στα σχολεία, στα δημόσια και δημοτικά κτίρια, για περισσότερους ελεύθερους και κοινόχρηστους χώρους, για περισσότερο προσωπικό, έχουν αυξηθεί!

Αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα τα εξής: Το 37% των εσόδων του δήμου είναι από το κράτος και το 63% είναι ίδια έσοδα. Δηλαδή τα 2/3 των εσόδων του δήμου προέρχονται από την επιπλέον αφαίμαξη του λαού από το δήμο με τέλη, φόρους, παράβολα, πρόστιμα και άλλα χαράτσια κι ενώ έχουμε ήδη πληρώσει ένα κάρο κρατικούς φόρους!

Τα ποσά που δίνονται για τη λειτουργία, τη συντήρηση και τις επισκευές στα σχολεία είναι 9,5% μειωμένα σε σχέση με πέρσι και πολύ πίσω από τις ανάγκες. Ενώ δεκάδες σχολεία του δήμου μας έχουν ανάγκη - ιδιαίτερα σε περίοδο πανδημίας - από ουσιαστικές παρεμβάσεις στις μονώσεις, στους αύλειους χώρους, στις αίθουσες κλπ.

Οι πολύχρονες διεκδικήσεις των γονιών, των εκπαιδευτικών, των μαθητών ανάγκασαν να ενταχτούν στο τεχνικό πρόγραμμα η ενεργειακή αναβάθμιση και τα μέτρα για την πυροπροστασία των σχολικών μονάδων. Ο αγώνας τους είναι αυτός που θα πιέσει ώστε να μην γίνει «γιοφύρι της Άρτας».

Έχουμε ανάγκη από εργαστήρια πληροφορικής και αντίθετα βλέπω μια πλειοδοσία προτάσεων για αγορά ταμπλετ ή για διαδραστικούς πίνακες, χωρίς όμως να ρωτηθεί η εκπαιδευτική κοινότητα για τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων σε τεχνολογικό εξοπλισμό. Προβλέπω ότι θα γίνει όπως το ‘09 που πήραμε δωρεάν notebook και δεν είχαμε δίκτυο στα σχολεία να τα λειτουργήσουμε.

Τι λένε και οι δύο προτάσεις για τη στελέχωση των υπηρεσιών; Τίποτα. Πάλι για συμβασιούχους μιλάνε. Καμία διεκδίκηση, απλή διαχείριση και από τις δύο προτάσεις, στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου που στηρίζουν οι δυνάμεις τις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, που αποτελούν τις δυνάμεις οι οποίες καταθέτουν τις δύο προτάσεις.

Χαρακτηριστική είναι η περίφημη υπόθεση των 12 προσλήψεων στο πράσινο  που απουσιάζουν και από τις δύο προτάσεις

Τόσο η προηγούμενη Δημοτική Αρχή του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η σημερινή Δημοτική Αρχή των ΝΔ-ΚΙΝΑΛ τα έχουν δώσει όλα στον εμπαιγμό, ενώ παράλληλα έχουν προωθήσει με συστηματικό τρόπο την πλήρη παράδοση του πράσινου σε ιδιώτες. 

Η μεν διοίκηση Βασιλόπουλου  να καλέσει τους αναπληρωματικούς του διαγωνισμού, χωρίς όμως να προβλέπει απαραίτητες πιστώσεις ώστε να αποσταλεί το αίτημα στον ΑΣΕΠ. Έβρισκε την ίδια στιγμή εύκολα  εκατομμύριο και βάλε για την παράδοση  μεγάλου μέρους του πράσινου σε ιδιώτες. 

Η δε διοίκηση Βούρου συνεχίζει στον ίδιο σκοπό και μάλιστα τον Μάιο του 2020, εν μέσω πανδημίας, επιχείρησε να περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο, και μάλιστα δια περιφοράς (!),  την ακύρωση των 12 μόνιμων προσλήψεων! 

Και οι μέν και οι δε στον ίδιο δρόμο, στην απαξίωση της υπηρεσίας πρασίνου ώς βήμα για την μεθόδευση της ιδιωτικοποίησης της και την ανοικτή παράδοση του Άλσους στην επιχειρηματική εκμετάλλευση. Εξ άλλου όπως είδαμε συμφωνούν με την πρόσφατη κυβερνητική απόφαση για τις διαχειριστικές μελέτες των Αλσών

Εμείς λέμε όχι στην συνδιαχείριση, λέμε ναι στις λαϊκές διεκδικήσεις, ναι στην λαϊκή αντεπίθεση που θα ανατρέψει τις αντιλαϊκές πολιτικές και στην κεντρική και στην τοπική διοίκηση.