Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021

Ερώτηση για τις παρεμβάσεις και επισκευές που έγιναν στα σχολικά κτήρια μέσα στο καλοκαίρι

 Προς: Αντιδημάρχους  κ.κ. Κωνσταντινίδη Τάσο, Γεωργαμλή Λύσσανδρο

Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε χωρίς τα  μέτρα, που θα απαιτούνταν από μεριάς πολιτείας για την πρόληψη της διασποράς της πολύ επιθετικής μετάλλαξης Δ του κορονοϊού.

Έτσι ξεκινάμε με πολυπληθή τμήματα, ακόμα και 27άρια, σε αρκετά σχολεία, χωρίς επιπλέον προσωπικό καθαριότητας, χωρίς το απαραίτητο βοηθητικό προσωπικό. Χωρίς όσα διεκδικούν εδώ και δύο χρόνια με διαρκείς κινητοποιήσεις  εκπαιδευτικοί-γονείς και μαθητές.  

Αύριο Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη στις 6.30 θα πραγματοποιηθεί στα Προπύλαια μεγάλο συλλαλητήριο,  στο οποίο καλούν  ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας,   ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Ο Βύρων» και άλλοι φορείς, με κύρια αιτήματα να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για ασφάλεια στα σχολεία, να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων και να καταργηθούν οι αντιεκπαιδευτικοί  νόμοι.  

Την κατάσταση επιδεινώνουν τα χρονίζοντα προβλήματα των σχολικών κτηρίων στο Δήμο μας. 

Δυστυχώς και στο Δήμο μας παραμένουν τα κοντέινερ στο 1ο Λύκειο και εκτός από μικροπαρεμβάσεις δεν έχει γίνει τίποτα δύο χρόνια τώρα για την αντισεισμική προστασία των σχολείων. Ακόμα εκκρεμούν οι κατάλληλες επισκευές σε σχολεία που χτυπήθηκαν από το σεισμό του 2019. Συνεχίζει να υπάρχει στο Δήμο μας σχολείο χωρίς πόσιμο νερό και ενώ βρισκόμαστε στην αρχή του 4ου κύματος της πανδημίας, μαθητές αναγκάζονται να στριμώχνονται σε ακατάλληλες αίθουσες (κοντέινερ, διαδρόμους-αίθουσες)  χωρίς εξαερισμό και σε αριθμό μεγαλύτερο της πραγματικής χωρητικότητας των αιθουσών.

Έχουμε φτάσει σε σημείο να θεωρείται ότι “δεν υπάρχει πρόβλημα” εάν δε στάζει το ταβάνι, εάν δεν πέφτουν σοβάδες, εάν λειτουργεί ο λέβητας, εάν υπάρχουν τζάμια και κουρτίνες  στα παράθυρα, να αποτελεί επίτευγμα άξιο σχολιασμού άμα βάφονται τα σχολεία.

Η Λαϊκή Συσπείρωση δεν κρίνει την πρόοδο με τα μέτρα του ‘70 και του ‘80, δε θεωρούμε ανεκτό και φυσιολογικό να υπάρχουν σχολεία χωρίς βιβλιοθήκες, χωρίς εργαστήρια, χωρίς γυμναστήρια την 3η δεκαετία του 21ου αιώνα όπως κάνουν οι κυβερνήσεις και οι Δημοτικές Αρχές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ. 

Παρακαλούμε, λοιπόν να μας αποστείλετε την  αναλυτική ενημέρωση για τις παρεμβάσεις και επισκευές που έγιναν στα σχολεία μέσα στο καλοκαίρι και την λειτουργική κατάσταση των σχολείων όπως ορίζει η απόφαση 2/2020 του Δημοτικού Συμβουλίου που πάρθηκε ομόφωνα μετά από εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας

Νίκος Σερετάκης

Δανάη Γκούμα

Γιάννης Ζαχαριάδης