Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

ΑΥΤΟΨΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΔΟΝΙΦΤΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ ΑΠΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΙΣ 24/10/2021

 Στο ρέμα του Ποδονίφτη στην περιοχή της Νέας Χαλκηδόνας, βρέθηκε την Κυριακή 24 Οκτώβρη 2021 κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Αφροδίτη Αυγερινού, περιφερειακή σύμβουλο Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και μέλος της Επιτροπής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ για το Περιβάλλον και τους Δημοτικούς Συμβούλους Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, Νίκο Σερετάκη, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, και Δανάη Γκούμα, μέλος της Επιτροπής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

  

Θυμίζουμε ότι οι περιοχές ανάντη και κατάντη του υπόγειου τμήματος στον κόμβο Λ. Δεκελείας, Αχαρνών και Περισσού, είχαν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα με το πέρασμα του «Μπάλλου» την προηγούμενη Πέμπτη 14 Οκτώβρη και άφησαν ζημιές σε αυτοκίνητα, υπόγεια και επιχειρήσεις.


Οι κάτοικοι της περιοχής επισήμαναν τον άμεσο κίνδυνο που ελλοχεύει σε επομένη δυνατή βροχόπτωση λόγω των ογκωδών φερτών υλικών που έχουν εγκλωβιστεί στο εγκιβωτισμένο τμήμα του ποταμού παράλληλα της οδού Περισσού.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα που αναδεικνύεται διαχρονικό καθώς οι λύσεις που δίνονται από αυτήν και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, από Περιφέρεια και Δήμο, είτε με πλειοψηφία στη ΝΔ, στο ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ είτε με ΣΥΡΙΖΑ είναι λύσεις μεμονωμένες και αναποτελεσματικές που απλώς μετακυλύουν το πρόβλημα στο χώρο και στο χρόνο και καμία σχέση δεν έχουν με την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Ταυτόχρονα πληθαίνουν διαρκώς τα δισεκατομμύρια που χρηματοδοτούν τους επιχειρηματικούς ομίλους και τις επενδύσεις τους, μεταξύ των οποίων και η μεγάλη Αστική Ανάπλαση στη Νέα Φιλαδέλφεια, που είναι παντελώς ξένη προς το λαϊκό κοινωνικό όφελος. 

Οι καταστροφές από πλημμυρικά φαινόμενα από μια αναμενόμενη καταιγίδα αναδεικνύουν τις διαχρονικές εγκληματικές ευθύνες όλων των αστικών κομμάτων για την προστασία της ζωής και της υγείας του λαού, ενώ υπογραμμίζουν πως η αποτελεσματικότητα του κράτους αφορά μόνο τη διασφάλιση των κερδών και της εξουσίας του κεφαλαίου.

Χαρακτηριστικό της υποκρισίας τους είναι η αντίδραση της Περιφερειακής Διοίκησης Πατούλη που αρνήθηκε το αίτημα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» να συζητηθεί προ ημερήσιας διάταξης η αντιπλημμυρική θωράκιση την προηγούμενη Τετάρτη και ενώ εξήγγειλε καθαρισμό του Ποδονίφτη δεν εμφανίστηκε ποτέ κανείς.

Η πρόληψη και η προστασία του λαού από τα φυσικά φαινόμενα δεν είναι πολυτέλεια, ούτε φυσικά και ατομική ευθύνη και σήμερα υπάρχουν όλες οι τεχνολογικές και επιστημονικές δυνατότητες για να υπάρξει ολοκληρωμένος αντιπλημμυρικός σχεδιασμός για την προστασία του Λεκανοπεδίου.

Πως όμως να υπάρχει ουσιαστική αντιπλημμυρική θωράκιση του αστικού ιστού, όταν βασιλεύει η πολεοδομική αναρχία που προκαλείται από τον καπιταλιστικό ανταγωνισμό ομίλων και επιχειρήσεων διαφόρων κλάδων;

Η καπιταλιστική ιδιοκτησία στη γη, οι ανταγωνισμοί για τις χρήσεις της και η εμπορευματοποίηση του νερού καθιστούν αδύνατο τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων, που πρέπει να ξεκινά απ' την πρόβλεψη και την ολοκληρωμένη διαχείριση ολοκληρωμένη διαχείριση σε επίπεδο λεκάνης απορροής, την ύπαρξη ανοιχτών χώρων τόσο στο επίπεδο της λεκάνης όσο και της κοίτης, την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών (κλασικά κατασκευαστικά μέτρα αλλά και ήπιες παρεμβάσεις) και το μηχανισμό πρόβλεψης και προειδοποίησης του πληθυσμού, καθώς και της εκπαίδευσής και ενημέρωσής του πάνω σε αυτά τα ζητήματα.

Οι εργαζόμενοι, οι κάτοικοι, οι νέοι και οι γυναίκες πανελλαδικά και στην πόλη μας να απαιτήσουν, άμεση αποκατάσταση των ζημιών, αποζημιώσεις και άμεσες παρεμβάσεις για να μην επαναληφθούν και χειροτερέψουν τέτοια φαινόμενα καθώς και την δρομολόγηση έργων υποδομής που θα θωρακίζουν τη ζωή και την περιουσία της λαϊκής οικογένειας.

Περιφέρεια και Δήμος οφείλουν να λάβουν όλα τα μέτρα ώστε να μην επαναληφθούν τα όσα είδαμε πριν λίγες μέρες ξεκινώντας από τον άμεσο καθαρισμό της κοίτης του Ποδονίφτη και τις αναγκαίες παρεμβάσεις στα πρανή.