Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023

Δανάη Γκούμα για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου 2023: οι προτεραιότητες σας δεν αφορούν τις ανάγκες και τα επείγοντα έργα που χρειάζεται ο λαος της πόλης μας αλλά υποδομές για μία ανάπτυξη για περισσότερα κέρδη των ομίλων

Είναι πλέον φανερό ότι συζητάμε το τεχνικό πρόβλημα πρόγραμμα του επόμενου έτους σε προεκλογικό κλίμα. Εξού και τα ακόμα πιο μεγάλα λόγια που ακούσαμε σήμερα από το Δήμαρχο, προσπαθώντας να αμβλυνθεί την πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία των εργαζομένων και των κατοίκων της πόλης.

Μας μιλάτε σήμερα για 12 εκατομμύρια. Δεν αμφισβητούμε ότι  γίνονται ορισμένα έργα μέσα σε αυτά.΄Να δούμε όμως ποια;

Στα συνεχιζόμενα: Η αστική ανάπλαση στους δρόμους γύρω από το γήπεδο και τον προσφυγικό οικισμό και η ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτιρίων.

Στις επαναλήψεις: Για ακόμα μία φορά μπαίνει η κατασκευή του ΚΑΠΗ, ο Κένταυρος, κατασκευή Παιδικής Χαράς ΑΜΕΑ, η Λάρνακος, το στρατιωτικό εργοστάσιο… Είναι προφανές ότι όχι μόνο δεν θα ολοκληρωθούν τα περισσότερα το 2023 αλλά καν θα ξεκινήσουν!

Ποια όμως είναι τα καινούργια που προσθέτετε; Μελέτη ανάπλασης χώρων ΕΠΑΛ,  τοπογραφική αποτύπωση για διαπιστωτική πράξη κτιρίων ΕΠΑΛ, αναθεώρηση Μελέτης προσφυγικού οικισμού. Μόλις τρεις τίτλοι και όμως προκαλούν πολλά ερωτηματικά.

 

Για μας είναι ξεκάθαρο οι προτεραιότητες και ιεραρχήσεις που έχετε δεν αφορούν τις ανάγκες και τα επείγοντα έργα και υποδομές του Δήμου για τους εργαζόμενους και τη νεολαία της πόλης στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης σοβαρών και χρόνιων προβλημάτων στις γειτονιές μας.

Οι προτεραιότητες της δημοτικής αρχής ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι να προχωράτε τις στρατηγικές επιλογές που ευνοούν μία ανάπτυξη κομμένη και ραμμένη στην εξασφάλιση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, που για να γίνει, σημαίνει νέες θυσίες, νέο χτύπημα εισοδημάτων και δικαιωμάτων για τη λαϊκή πλειοψηφία, τους εργαζόμενους, τους μικροεπαγγελματίες.

Υλοποιείτε τη στρατηγική επιλογή, η Νέα Φιλαδέλφεια να γίνει μία αναβαθμισμένη διασκεδαστούπολη, ένα πρότυπο κέντρο αθλητικού τουρισμού. Διαμορφώνετε υποδομές για αυτό τον σκοπό.

Σε αυτή τη στρατηγική επιλογή συμφωνούν τα αστικά κόμματα ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ όπως αποδεικνύετε όταν είστε στη κυβέρνηση – στη Περιφέρεια - στο δήμο.

Συμφωνείτε όλοι με την κυρία κατεύθυνση, γι αυτό κάνετε κριτική στα επιμέρους ή σε ζητήματα διαχείρισης στα τρεισήμισι χρόνια της θητείας.

Στα 3,5 χρόνια της θητείας σας έχουμε δει πως προχωράει ταχύτατα ένα μεγάλο πακέτο αναπλάσεων. Για τέτοιου είδους έργα και λεφτά υπάρχουν και η γραφειοκρατία ξεπερνιέται. Για άλλα έργα που θα καλύπτουν τις ανάγκες των πολλών, ούτε κονδύλια βρίσκονται ούτε οι συμπληγάδες της γραφειοκρατίας ξεπερνιούνται. Θυμίζω μόλις στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο τη συζήτηση για τις νέες αίθουσες στο 1ο Λύκειο ΝΦ που χρειάστηκαν 20 χρόνια για να βρεθεί η άδεια και να γίνει νέο τοπογραφικό. Αλήθεια, πόσα χρόνια ακόμα θα έχουμε κοντέινερς αντί για αίθουσες;

 

Αναφέρω ενδεικτικά ορισμένα που αποτυπώνονται και στο τεχνικό πρόγραμμα του ‘23 σχετικά με τις κρίσιμες υποδομές του Δήμου για την πλειοψηφία των εργαζομένων και των κατοίκων της πόλης.

  • Τα προβλήματα σε σχολεία του δήμου αυξάνονται αντί να μειώνονται. Πρόκειται για κτίρια μισού και πλέον αιώνα στις περισσότερες περιπτώσεις. Οι παρεμβάσεις που κάνετε σε αυτά είναι πραγματικά σταγόνα στον ωκεανό. Ως Λαϊκή Συσπείρωση σας τροφοδοτούμε διαρκώς με παραδείγματα πολύ σοβαρών προβλημάτων. Σας τα λένε οι σύλλογοι και η ένωση γονέων του Δήμου. 
  • Γιατί αγνοείτε παντελώς τις ανάγκες εκατοντάδων οικογενειών για δημοτικούς βρεφικούς σταθμούς στην πόλη μας; Μόλις 36 βρέφη χωράνε οι δομές του Δήμου. Τα άλλα  σε ιδιώτες. 
  • Για τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα κάθε χρόνο γράφονται ορισμένοι κωδικοί χωρίς καμία πρόθεση να γίνουν παρεμβάσεις. Όταν βέβαια πλημμυρίζουν σχολεία και γειτονιές, κοροϊδεύετε τον κόσμο με τα δήθεν ακραία καιρικά φαινόμενα. 
  • Για τους ελεύθερους χώρους που χρειάζεται ο κόσμος. Οι αναπλάσεις στο κέντρο προχωρούν ταχύτατα, αλλά οι ελάχιστες αναπλάσεις στις γειτονιές πάνε όλο και πιο πίσω. Μετά από τόσα χρόνια τι λέτε θα ξεκινήσουν κάποια στιγμή; 
  • Τα ίδια με τις απαλλοτριώσεις. Πόσες περιπτώσεις μένουν στα χαρτιά ενώ τα τελευταία χρόνια ο δήμος χάνει χώρους που διεκδικήσαμε για δεκαετίες. Τι να πρωτοαναφέρω; τη τεράστια για τα δεδομένα της πόλης έκταση της Μπριτάνια και της Βαμβακουργίας, τη πλατεία Ειρήνης στη περιοχή του Κάκκαβα, την καταπατημένη έκταση και το αυθαίρετο κτίριο Mava-Renault που παραδόθηκε σε ιδιώτες και καταπατούνται συστηματικά οι πέριξ κοινόχρηστοι - ελεύθεροι χώροι, τον ανύπαρκτο κόμβο στα φανάρια του Βλάχου στη Βόρεια Φιλαδέλφεια;


Που πάνε τελικά τα λεφτά;;; 

Ανάπλαση! Ανάπλαση! Ανάπλαση!

Όμως πρόκειται για έργα που γίνονται για το λαό της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας; Εμείς αυτό ακριβώς αμφισβητούμε! τη στρατηγική της Δημοτικής Αρχής η οποία αποτυπώνεται στο τεχνικό πρόγραμμα αυτά τα τρεισήμισι χρόνια που είστε διοίκηση. Τη στρατηγική που βάζει πλάτη στη κερδοφορία μερίδας του κεφαλαίου στη πόλη και θυσιάζει τις ανάγκες και τα δικαιώματα του λαού της πόλης.