Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

Η Δημοτική Αρχή υπονομεύει τα ΕΠΑΛ και διακυβεύει την ασφάλεια των εργατών του Δήμου

Οι εκπαιδευτικοί σταμάτησαν τις αυθαίρετες παρεμβάσεις στο σχολείο.

Την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας του  ΔΣ της Γ' ΕΛΜΕ, μαζί με καθηγητές των ΕΠΑΛ πραγματοποίησαν παρέμβαση στις παράνομες εργασίες που εκτελούνται στο χώρο του κλειστού Γυμναστηρίου και το προαύλιο του 1ου ΕΠΑΛ. Οι εργασίες γίνονται από συνεργεία του Δήμου για να στεγαστούν οι εργάτες και η αποθήκη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου. 

Κοντά τους βρέθηκαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Σερετάκης  και Γιάννης Ζαχαριάδης που έχουν πραγματοποιήσει επανειλημμένες παρεμβάσεις για το θέμα

Οι εκπαιδευτικοί απαίτησαν να σταματήσουν τώρα οι παρεμβάσεις στο σχολικό χώρο, που μετατρέπουν τις σχολικές μονάδες σε αποθήκες του Δήμου και διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τη συνεχιζόμενη αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής για τα ΕΠΑΛ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1ο ΕΠΑΛ είχε κριθεί ακατάλληλο μετά τους σεισμούς του 2019 χωρίς να γίνει το παραμικρό επί 4 χρόνια.

Έργα και ημέρες του Δήμου στα σχολεία....

Είχε προηγηθεί παράσταση διαμαρτυρίας και κατάθεση υπομνήματος στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης 25/1/23 από τους Διευθυντές των σχολείων επαγγελματικής εκπαίδευσης του Δήμου μας, καθώς το σχολικό συγκρότημα έχει πολλά προβλήματα λειτουργίας. Οι εκπαιδευτικοί δεν στάθηκαν μόνο στις πρόσφατες εργασίες παράνομης αλλαγής χρήσης του σχολικού χώρου αλλά και στον προγραμματισμό ανέγερσης νέων εκπαιδευτηρίων στο συγκρότημα και την υποστήριξη των εγκαταστάσεων έως τότε για την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων.

Δέντρα κομμένα. Με ποιανού απόφαση και εντολή;;;

Καταγγέλθηκαν σειρά παρατυπιών και αυθαιρεσιών:

  • Αλλάζει ο χαρακτήρας ενός σχολικού χώρου χωρίς σχετική απόφαση
  • Πραγματοποιούνται εργασίες χωρίς άδεια (λχ διαμόρφωση ράμπας από σκυρόδερμα) και άρα χωρίς μελέτη και έλεγχο ασφάλειας και επάρκειας. 
  • Έχει κατεδαφιστεί μέρος της περιβόλου των σχολείων και διαμορφώνεται ράμπα εισόδου , με κινδύνους για τους μαθητές 
  • Oρθώνεται περιμετρικά ένας τοίχος από τσίγκους που πνίγει κυριολεκτικά τις αίθουσες των σχολείων που πλέον ούτε θα φωτίζονται ούτε θα αερίζονται επαρκώς.   
Αυτό θα αντικρύζουν τα παιδιά από τα παράθυρα...

Είναι φανερό πλέον ότι καμία κυβέρνηση, περιφερειακή και δημοτική αρχή, είτε με στήριξη ΝΔ είτε ΣΥΡΙΖΑ είτε ΠΑΣΟΚ είτε άλλων πολιτικών δυνάμεων που λειτουργούν εντός των τειχών της αντιλαϊκής πολιτικής δεν δίνει πρόβλεψη, πρόνοια, ούτε θέση στο "πάρτι εκατομμυρίων" που γίνεται στο δήμο για τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους.

Γιατί η προτεραιότητα για ανθρώπινες εγκαταστάσεις για μαθητές και εργαζόμενους, έρχεται σε αντίθεση με τον κοινό τους στόχο για την προστασία των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

Η Δημοτική Αρχή ΠΑΣΟΚ-ΝΔ παίζει κορώνα γράμματα με την ασφάλεια των εργαζομένων. 

Η Δημοτική Αρχή όλα αυτά τα χρόνια δεν αδιαφορεί μόνο για τα ΕΠΑΛ και τα άλλα σχολεία, αλλά και για την διασφάλιση ανθρώπινων υποδομών για τους εργαζόμενους.

Το αίσχος του "γκαράζ" ακολούθησαν τα άθλια παραπήγματα για την υπηρεσία πρασίνου, για να φτάσουμε σήμερα στα σχέδια "στέγασης" της τεχνικής υπηρεσίας σε χώρο που είχε κριθεί ακατάλληλος το 2019. Εκεί φτάνει η αδιαφορία για την ασφάλεια των εργαζομένων.


"Απαιτείται έλεγχος στατικής επάρκειας και μελέτη ενισχύσεων". Τι από αυτά έχουν γίνει;

Στη βάση αυτής της έκθεσης σταμάτησε να γίνεται χρήση του όχι μόνο από το σχολείο αλλά και τις ακαδημίες αθλητικών σωματείων που φιλοξενούσε

Υπάρχει πρόθεση για συρρίκνωση ή κλείσιμο των ΕΠΑΛ;

Η Λαϊκή Συσπείρωση εδώ και καιρό καταγγέλλει σχέδια που εποφθαλμιούν συνολικά το χώρο του σχολικού συγκροτήματος ο οποίος αποτελεί ένα "φιλέτο" 47 στρεμμάτων παραπλεύρως κόμβου της εθνικής.

Οι σχολικοί χώροι δεν είναι ούτε αποθετήρια ζωοτροφών, όπως έγινε το παλιό κτήριο του 3ου ΓΕΛ, ούτε Δημοτικές Αποθήκες όπως θέλετε να κάνετε το 1ο ΕΠΑΛ. Εκτός και αν η αλλαγή χρήσης κτηρίων του αποτελεί προοίμιο για την συρρίκνωση και την έξωσή του από το χώρο. 
 
Εγκατάλειψη με πράξεις, χωρίς λόγια.... 

Κατά τα άλλα δουλειές για τα συνεργεία του Δήμου στα σχολεία υπάρχουν άφθονες, όπως για παράδειγμα  στο 1ο Δημοτικό - 1ο Νηπιαγωγείο Νέας Χαλκηδόνας, όπου τα κάγκελα είναι έτοιμα να υποχωρήσουν μαζί με τα πρεβάζια  πάνω στα κεφάλια των νηπίων.

Μήπως θα έπρεπε να ήταν εδώ τα συνεργεία (φωτογραφία της ίδιας μέρας..)

Οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί των Επαγγελματικών Λυκείων, οι γονείς και οι εργαζόμενοι του Δήμου να ενώσουν τις δυνάμεις τους για τη διεκδίκηση κατάλληλων χώρων παιδείας και εργασίας.

Να επισκευαστεί τώρα και να αποδοθεί στο σχολείο, στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του το κτήριο του 1ου ΕΠΑΛ  που παραμένει άστεγο, χωρίς δικό του κατάλληλο κτήριο.
 
Να βρεθεί κατάλληλος χώρος που να στεγάσει τους εργάτες του Δήμου μας.

Καλούμε τους εργαζόμενους του Δήμου και την εκπαιδευτική κοινότητα σε αγωνιστική επαγρύπνηση και οργάνωση της πάλης για ανθρώπινες, ασφαλείς υποδομές για τους εργαζόμενους και για την κάλυψη των πιεστικών αναγκών σε σχολική στέγη.