Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024

Γιάννης Ζαχαριάδης στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα δημοτικά Τέλη: Ο Δήμος σκουπίζει ότι ψιλό έχει μείνει στην τσέπη των λαϊκών νοικοκυριών (VIDEO)



Ακούμε για καμένη γη, όπως παλιότερα ακούγαμε για σαμποτάζ της αντιπολίτευσης, ώστε να μη λειτουργεί ο Δήμος. Και χλοερή να ήταν η γη και καταπράσινη και ανθισμένη, πάλι αυξήσεις θα είχαμε.

Η ουσία είναι: Μετά το κύμα της ακρίβειας που εκτόξευσε τα κέρδη των σούπερ μάρκετ και των άλλων μεγάλων επιχειρήσεων, τη κλιμάκωση της φοροληστείας από την Κυβέρνηση, το ηλεκτροσόκ των «πράσινων» χαρατσιών της ΕΕ ...πλάκωσε και ο Δήμος να σκουπίσει ότι ψιλό είχε μείνει στην τσέπη των λαϊκών οικογενειών.

Η Δημοτική Αρχή της ΝΔ του κ. Τομπούλογλουδεν κάνει άλλωστε κάτι πρωτότυπο. Τα ίδια κάνουν, με τα ίδια επιχειρήματα, δεκάδες δημοτικές αρχές που εκλέχθηκαν με τη στήριξη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των μεταξύ τους συνδυασμών, μεταθέτοντας στις πλάτες του λαού τις τρύπες από τη λειψή χρηματοδότηση του κράτους, το οποίο κατά τα άλλα καταγράφει πλεονάσματα...

Μα γιατί, θα πείτε, θέλουμε να διαμαρτύρεται ο κόσμος; Όχι, αυτή είναι η πολιτική σας, της ανταποδοτικότητας, της λειτουργίας του Δήμου ως επιχείρηση. Μαζεύετε τα ψιλά, ώστε να μοιράζει το κράτος τα χοντρά στο ΝΑΤΟ και τους βιομηχάνους

Έχουμε αυξημένους φόρους κατά 6,2 δις στον προϋπολογισμό που ψήφισε η κυβέρνηση που στηρίζετε και καθηλωμένους ΚΑΠ για τους Δήμους. Από πού θα βγάλει ο Δήμος τα λεφτά που λείπουν; Μα από τα τέλη φυσικά.

Σε αγαστή συνεργασία διοίκηση και αντιπολίτευση σε πολλούς δήμους είτε ψήφισαν αυξήσεις ως απερχόμενη αρχή είτε τις άφησαν για την νέα διοίκηση. Πχ ο δήμος Θεσσαλονίκης, όπου η απελθούσα δημοτική αρχή αποφάσισε στις 19 Δεκέμβρη αύξηση κατά 39% στα ανταποδοτικά τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας. Στην Καβάλα αυξήσεις έως και 100%, στο Ηράκλειο +29% στο Χαλάνδρι της αριστεράς και της προόδου +20,17%, στην Θεσσαλονίκη +35%. Στο δήμο Αιγιαλείας με δημοτική αρχή ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έχουμε αύξηση 47%, στο δήμο Εύοσμου Κορδελιού 35% ενώ στην Αιδηψό είχαμε ρεκόρ με 80% αυξήσεις στα τέλη και 145% στα τέλη ύδρευσης, σε μια περιοχή που τα λαϊκά στρώματα προσπαθούν να συνέλθουν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 21. Την ίδια αύξηση 80% είχαμε και στο γειτονικό μας Μενίδι.

Σε αυτή την πολιτική συμφωνείτε κεντρικά, αυτή την πολιτική στηρίζετε είτε λέγεστε συμπαράταξη είτε λέγεστε πολιτών πολιτεία ή όπως αλλιώς θέλετε. Οι ίδιοι υπουργοί που περιδιάβαιναν την προηγούμενη τετραετία οι ίδιοι περιδιαβαίνουν και τώρα.

Αυξάνετε κατά 76% τα τέλη στα σπίτια και κατά 56% στις εμπορικές χρήσεις. Αύξηση και στις δύο κατηγορίες θα πείτε, μικρότερη βέβαια στις εμπορικές χρήσεις, αλλά αύξηση. Η πραγματικότητα δεν είναι έτσι, ακόμα κι εδώ φαίνονται οι ταξικές επιλογές σας. Για κάθε 1000€ των τελών τα σπίτια πλήρωναν τα 440€, ενώ τώρα θα πληρώνουν 480 € δηλαδή αύξηση 9%στο σύνολο των τελών, ενώ οι εμπορικές χρήσεις πλήρωναν 560€, ενώ τώρα πληρώνουν 520€, δηλαδή μείωση 7%. Να σημειωθεί ότι στα τέλη των εμπορικών χρήσεων, προστέθηκαν και αυτά της ΟΠΑΠΑΡΕΝΑ. Για την ΟΠΑΠΑΡΕΝΑ καθορίσατε έναν ειδικό συντελεστή , που ήταν ο μόνος που διορθώθηκε στη συνεδρίαση της Δ.Ε. και από 1,7€ ανά τ.μ. πήγε στο 1€ ανά τ.μ.

Στον κωδικό 02.20.6726.001 έχετε 1.104.620€ εισφορά Ε.Δ.Σ.Ν.Α. που περιλαμβάνει το τέλος ταφής απορριμμάτων. Το τέλος ταφής, στο πλαίσιο της εφαρμογής κοινοτικής Οδηγίας, θεωρείται «αντίμετρο» με στόχο να παρακινήσει τους αρμόδιους για την ανακύκλωση και βαραίνει τους δήμους. Παράλληλα, ξεκίνησαν να λειτουργούν Δήμο τα διαβόητα «σπιτάκια ανακύκλωσης», που διαφημίστηκαν ως σημαντική συμβολή στη βελτίωση της κατάστασης στην ανακύκλωση. Για την προώθηση της ανακύκλωσης, οι δημότες μας πληρώνουν και θα πληρώνουν και τα επόμενα χρόνια χιλιάδες ευρώ, χωρίς να βλέπουν ανακύκλωση και με την κατάσταση με τα απορρίμματα να επιδεινώνεται χρόνο με τον χρόνο.

Μάλιστα, η προοπτική φαίνεται να είναι ότι τα επόμενα έτη θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις στα ανταποδοτικά για τους ίδιους λόγους και την ίδια αιτία: Την κερδοφορία τελικά μιας χούφτας επιχειρηματιών σε βάρος μας.

Διέξοδος υπέρ των λαϊκών συμφερόντων δεν υπάρχει έξω από τη διεκδίκηση της ενίσχυσης της κρατικής χρηματοδότησης προς τους δήμους, στη διεκδίκηση των πόρων που είναι αναγκαίοι και για την καθαριότητα και για τις υπόλοιπες λειτουργίες που έχουν ανατεθεί στους δήμους και αφορούν στην καθημερινότητα και σε έργα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Απαιτείται σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική, με την κυβέρνηση, με τις Δημοτικές Αρχές που υλοποιούν στην πράξη την αντιλαϊκή πολιτική όπως η προηγούμενη διοίκηση Βούρου και η σημερινή διοίκηση Τομπούλογλου

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» διεκδικεί:

-- Αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τους δήμους ώστε να πάψει να μετακυλίεται το κόστος αποκομιδής των απορριμμάτων στους δημότες.

-- Μείωση στα δημοτικά τέλη στην κατοικία και στις μικρές επιχειρήσεις κατά 25%.

-- Διαχωρισμός των τετραγωνικών των κοινόχρηστων χώρων, πυλωτών, γκαράζ και να επιβαρύνονται με το 50% των τελών των οικιών.

-- Μειωμένα τέλη 50% για 1 έτος για κάθε νέο κατάστημα της πόλης.

-- Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, πολιτιστικούς, τοπικούς συλλόγους, για τους φορείς του μαζικού κινήματος.

-- Αύξηση των δημοτικών τελών για εμπορικές χρήσεις όπως σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα, ΔΕΚΟ, τράπεζες, μεγάλα ιδιωτικά διαγνωστικά και ιατρικά κέντρα, μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις, μεταφορικές εταιρείες, μεγάλες εταιρείες ταχυμεταφορών, βιομηχανίες και μεγάλες βιοτεχνίες και ανεξαρτήτως επιφάνειας τ.μ