Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

Τεχνικό Πρόγραμμα 2021: βροχή ευρώ για τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου - στα αζήτητα πιεστικές λαϊκές ανάγκες και προβλήματα


Το Τεχνικό Πρόγραμμα της Διοίκησης, που κατατέθηκε μισή ώρα μετά την έναρξη  (!) της συνεδρίασης καταψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, όμως θεωρείται ότι υπερψηφίστηκε ομόφωνα (!) σύμφωνα με τη λογική των θεσμών της αστικής δημοκρατίας. 

Η τοποθέτηση της Δανάης Γκούμα εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης ήταν η εξής:

Τα βασικά σημεία της πολιτικής κάθε διοίκησης αποτυπώνονται στο τεχνικό της πρόγραμμα με την έννοια των ιεραρχήσεων, των προτεραιοτήτων που βάζει.

Από πλευράς μας, ως Λαϊκή Συσπείρωση (το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στις τοπικές εκλογές), θέτουμε διαχρονικά ως κριτήριο για τη τοποθέτηση μας (και όσοι ήταν εδώ και χθες το γνωρίζουν) κατά πόσο με τις κατευθύνσεις του τεχνικού προγράμματος αποτυπώνεται η πρόθεση της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής να ικανοποιήσει τις μεγάλες και διαρκώς αυξανόμενες λαϊκές ανάγκες και πώς στέκεται απέναντι στους λαϊκούς αγώνες για την ικανοποίησή τους.

Και εξηγώ:

Αποτυπώνεται σε έργα η διάθεση να βρεθούν πόροι σε κατά τα άλλα «μη επιλέξιμα» από την επιχειρηματική - εμπορευματική αντίληψη των ΟΤΑ, όπως είναι η συνολική, η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση σε αυτό που αντιεπιστημονικά και μοιρολατρικά καταγράφεται εν έτη 2020 «θεομηνίες», δηλαδή στην αντισεισμική θωράκιση, την αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία, αλλά και σε υποδομές για την Παιδεία και Υγεία, για το μαζικό αθλητισμό και πολιτισμό, σε χώρους αναψυχής, διασκέδασης και έκφρασης της φυσικής δραστηριότητας και της ερασιτεχνικής δημιουργίας;

Αποτυπώνεται σε έργα η θέληση για υπεράσπιση αυτών των λαϊκών αναγκών και την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων ενάντια στην διαχρονική πολιτική που υποχρηματοδοτεί τους δήμους και δίνει πακτωλό χρημάτων σε έργα βιτρίνας, επενδύσεις και αναπτυξιακά σχέδια κερδοφόρα για μια χούφτα κεφαλαιοκράτες στις πλάτες του λαϊκού νοικοκυριού;

Για παράδειγμα, αποτυπώνεται οποιαδήποτε προσπάθεια ώστε αξιοποιηθούν τα χρηματοδοτικά προγράμματα (ΠΔΕ, ΕΣΠΑ) με προτεραιότητα στη χρηματοδότηση έργων, που ανήκουν στην ευθύνη του κράτους, όπως ο έλεγχος και η θωράκιση των σχολικών κτιρίων και η ωρίμανση των προαπαιτούμενων μελετών (ώστε να σταματήσει να χρησιμοποιείται η έλλειψή τους ως άλλοθι για τη μη χρηματοδότηση αναγκαίων έργων σχολικής στέγης), αντί να λειτουργούν ως προγράμματα για την κερδοφορία και τις ιεραρχήσεις του κεφαλαίου;

Η απάντηση είναι απλή και ξεκάθαρη. Δεν περιμέναμε να έρθει το Τεχνικό Πρόγραμμα.

Είστε εκ διαμέτρου αντίθετοι στις λαϊκές ανάγκες, και στέκεστε ουραγοί στην θωράκιση των αναγκών του κεφαλαίου!

Εμείς από την αρχή θα ξεκαθαρίσουμε πως θεωρούμε ότι το τεχνικό πρόγραμμα δεν ανταποκρίνεται στις επείγουσες και σημαντικές λαϊκές ανάγκες και με αυτή την έννοια θα το καταψηφίσουμε.

Αυτή ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι η βασική μας διαφωνία με τη δημοτική αρχή αλλά και το σύνολο των υπόλοιπων παρατάξεων.

Αναφέρω ενδεικτικά σε σχέση με τα σχολεία. Έχουμε θέσει θέμα πάρα πολλές φορές ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια των κτιρίων, τον  αντισεισμικό έλεγχο, τις επισκευές στις κτιριακές υποδομές. Και ενώ υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μετά από πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης να έρχεται στο Δημοτικό συμβούλιο ετήσιο πρόγραμμα των επισκευών των σχολικών συγκροτημάτων περιμένουμε ακόμη η δημοτική αρχή να υλοποιήσει τη δέσμευσή της.

Ιδιαίτερα σήμερα που τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν και να κάνει και η δημοτική αρχή ότι περνάει από το χέρι της ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία των σχολείων για:

  • αποσυμφόρηση της ασφυκτικής κατάστασης στα νηπιαγωγεία
  • εξεύρεση χώρων προσωρινά και μόνιμα για τις δομές υγείας και εκπαίδευσης ώστε να διαμορφωθεί χώρος υποδοχής, ελέγχου και διαχείρισης ύποπτων περιστατικών στο Δήμο, να αξιοποιηθούν αίθουσες που υπάρχουν σε σχολεία, δημοτικούς χώρους που παραμένουν κλειστοί, ακόμα και  ενοικίαση χώρων προκειμένου να αποσυμφορηθούν πολυπληθή τμήματα με στόχο 15 παιδιά ανά τμήμα
  • Να γίνουν όλες οι αναγκαίες επισκευές και εργασίες σε όλα τα σχολεία, και ιδιαίτερα στο 1ο ΕΠΑΛ του οποίου το κτίριο πρέπει να αποκατασταθεί και να αποδοθεί άμεσα. Να προχωρήσουν οι απαραίτητοι έλεγχοι  και ενέργειες για την αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων.
  • Να δρομολογηθεί η άμεση ανέγερση του νέου κτιρίου του 3ου Δημοτικού Βρεφονηπιακού Σταθμού στο Πάρκο Μουστακλή με κρατική ευθύνη,  να ανακληθεί η απαράδεκτη εκχώρηση του οικοπέδου του στη Μητρόπολη.
  • Να δεσμευτούν άμεσα χώροι για την ανέγερση νέων νηπιαγωγείων. 
  • Γιατί θυμίζω ότι:
  • στο 3ο Λύκειο δεν υπάρχει  πόσιμο νερό εν έτη 2020
  • μια ολόκληρη πτέρυγα του 3ου Λυκείου ΝΦ θα λειτουργήσει χωρίς καθόλου θέρμανση
  • αίθουσες στο συγκρότημα των πρώην ΚΑΤΕΕ (3ο Γυμνάσιο Λύκειο και ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ στάζουν και βραχυκυκλώνουν τα ηλεκτρολογικά τους με την πρώτη σταγόνα βροχής 
  • υπάρχουν ακατάλληλες αίθουσες και κοντέινερ που παραμένουν αμετακίνητα στη θέση τους
  • και ελλείψεις σε χώρους εστίασης, βιβλιοθήκες, βοηθητικούς χώρους στα σχολεία 
  • Επομενως δεν είναι εξασφαλισμένες οι βασικές προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας, για την διασφάλιση της δια ζώσης υποχρεωτικής εκπαίδευσης ώστε να ανοίξουν σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί!

Κι όμως οι προτεραιότητες σας είναι:

Σχολεία: ότι βάζετε είναι μετά από τραγικές πιέσεις και κινητοποιήσεις και είναι ψίχουλα. Ακόμα και την ανάγκη πυροπροστασίας των σχολείων η Λαϊκή Συσπείρωση την ανέδειξε… ενώ η αντισεισμική θωράκιση περιορίζεται στον παρακάτω κωδικό paspartu με ευχολόγιο:

30.7413.003

Μελέτη για υποδομές που χρήζουν αντισεισμικής προστασίας

ΜΕΛΕΤΗ

100,00 €

Και από τα συνεχιζόμενα το γνωστό:

64.7411.022

Μελέτη στατικής επάρκειας κτιρίων και περιβαλλοντική αδειοδότηση  δημοτικού κοιμητηρίου

98.704,70 €

66.904,70 €

31.800,00 €

ενώ «Το μεγάλο έργο στα σχολεία» και τους αύλειους χώρους δεν υπάρχει! Τα ποσά δεν αφορούν αντισεισμικό έλεγχο και θωράκιση ούτε καλύπτουν τις διαχρονικές πλέον οξυμένες ελλείψεις, για να μη μιλήσουμε για τις σύγχρονες ανάγκες.

Ιδιαίτερα για τα ΕΠΑΛ:

Αρνείστε με σθένος την επισκευή του κτιριακού συγκροτήματος και βάζετε προτεραιότητα:

70.7411.001

Μελέτη ανάπλασης χώρων  ΕΠΑΛ

ΜΕΛΕΤΗ

0,00 €

Όπου ουσιαστικά ομολογήσατε την πρόθεση έξωσης των Επαγγελματικών Λυκείων και την κατεδάφιση του συγκροτήματος ώστε να δοθεί ως φιλέτο προς "αξιοποίηση"!

Κοινώς, αυτά που ξεχωρίζουν είναι τα ζητήματα που αφορούν  στην ιδιοκτησία, τη χρήση και την εμπορευματοποίηση της γης και των ελεύθερων χώρων με αναπλάσεις  περιοχών, ΣΔΙΤ, επιχειρηματική αξιοποίηση γης, υποδομών και πόρων:

70.7411.001

Μελέτη ανάπλασης χώρων  ΕΠΑΛ

ΜΕΛΕΤΗ

0,00 €

30.7425.002

Πράξη Εφαρμογής ΠΜΕ ΜΠΡΙΤΑΝΙΑ

65.634,61 €

                   55.789,43 €

30.7334.002

Ανακατασκευή πεζόδρομου Λεωφόρου Δεκελείας

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

100,00 €

30.7326.004

Κατασκευή συνοδών έργων γηπέδου ΑΕΚ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

0,00 €

30.7412.015

Μελέτη Ανάπλασης Πλατείας Πατριάρχου, Αγίας Τριάδος και παρόδιων οδών

ΜΕΛΕΤΗ

0,00 €

30.7411.007

Μελέτη για την κατασκευή υπόγειου parking στο τρίγωνο Μικρασιατών Δεκελείας, Πίνδου και Αφών Γεωργιάδη

ΜΕΛΕΤΗ

100,00 €

 Και η οικοπεδοποίηση των ελάχιστων ελεύθερων χώρων της Χαλκηδόνας με:

30.7425.001

Επικαιροποίηση μελέτης πολεοδόμησης οικοδομικών τετραγώνων μεταξύ της οδού Δωδεκανήσου και της Εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας στη δημοτική ενότητα Νέας Χαλκηδόνας

ΜΕΛΕΤΗ

100,00 €

Καθώς και σημειακά έργα για το θεαθήναι:

25.7312.001

Έκτακτες παρεμβάσεις σε κρίσιμα σημεία για την αντιπλημμυρική προστασία του Δήμου

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

10.000,00 €

64.7412.001

Εκπόνηση μελέτης  για την ανάλυση των κυκλοφοριακών συνθηκών και επιπτώσεων και τη διαμόρφωση επεμβάσεων σε επιλεγμένες θέσεις του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας

ΜΕΛΕΤΗ

100,00 €

25.7412.002

Μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας στα πλαίσια εφαρμογής του σχεδίου διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας

ΜΕΛΕΤΗ

5.000,00 €

Ενώ πρόκειται για αστείο ο κωδικός:

15.7411.002

Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την Ανέγερση κτιρίου Βρεφονηπιακού σταθμού στο Ο.Τ.221 Α

ΜΕΛΕΤΗ

0,00 €

Ταυτόχρονα, βάζετε τον κωδικό για τις κατεδαφίσεις των ετοιμόρροπων κτιρίων, ενώ δεν προβλέπονται καθόλου απαλλοτριώσεις, και έχουμε πολλές στα χαρτιά.

Δεν λείπουν βέβαια οι βασικοί άξονες και κατευθύνσεις ΕΕ, κυβερνήσεων, κεφαλαίου για την αντιμετώπιση των απορριμμάτων ως κερδοφόρο επιχειρηματικό πεδίο με:

62.7326.001

Μονάδα συλλογής  και ανάκτησης ανακυκλώσιμων υλικών και σταθμού μεταφόρτωσης (μεγάλο Πράσινο σημείο)

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

130.000,00 €

Καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι προϋπολογίζονται πάνω από 6 εκατομμύρια για να προχωρήσει και να εφαρμοστεί ο αντιλαϊκός σχεδιασμός στη διαχείριση απορριμμάτων που θα φορτώσει και άλλα βάρη στις πλάτες του λαού.

Για να μην ξεχνάμε την ακόρεστη όρεξη στην εμπορευματοποίηση του Άλσους…. (βλ. προηγούμενη συνεδρίαση)

Τέλος, μια κουβέντα για τις μελέτες γενικά: Μπαίνουν σημειακές μελέτες σε αντιπλημμυρική, κυκλοφοριακή κλπ, και δεν μπαίνουν έργα. Που σημαίνει ότι θέματα επείγοντα που έχουμε αναδείξει και εμείς και κάτοικοι της περιοχής, δεν προβλέπεται να αντιμετωπιστούν μέσα στο 2021.

Θεωρούμε ότι αυτό το φετινό τεχνικό πρόγραμμα και συνολικά τα δημόσια έργα στο Δήμο μπορούν να χαρακτηριστούν με μια φράση:

«Οι λαϊκές ανάγκες στα αζήτητα. Βροχή εκατομμυρίων για τις ανάγκες του κεφαλαίου»

Από πλευράς μας επιμένουμε: Σε αυτή την επίθεση που δεχόμαστε συνολικά απαντάμε πως ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ! LOCKDOWN ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΘΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ.

Είμαστε ήδη στην αρχή της εκδήλωσης μιας νέας καπιταλιστικής κρίσης, που την επιτάχυνε η πανδημία. Δεν θα πληρώσουμε ξανά την κρίση τους, δεν θα φορτώσουν ξανά στις πλάτες μια ακόμα οικονομική κρίση, προκειμένου να στηριχτούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Περνάμε στην αντεπίθεση με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματα μας.

Γι’ αυτό δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε:

  1. Χρηματοδότηση από το κράτος όλων των μέτρων και έργων για πρόληψη- αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμοί).
  2. Δημόσια και δωρεάν κάλυψη σε αναγκαίες υποδομές για το λαό.
  3. Προστασία του περιβάλλοντος με ατμόσφαιρα, νερό, πράσινο και ελεύθερους χώρους και εξασφάλιση των αναγκαίων έργων οδοποιίας.
  4. Διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία, στους φυσικούς πόρους
  5. Την κάλυψη των αναγκών σε σχολική στέγη, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, υποδομές αθλητισμού, πολιτισμού, ελεύθερων χώρων.
  6. Τη φροντίδα και αγωγή όλων των παιδιών προσχολικής ηλικίας, την προστασία των ΑμΕΑ, των ηλικιωμένων μέσα από ένα διευρυμένο κρατικό δίκτυο δομών.
  7. Ανάπτυξη δικτύου δωρεάν δημοτικής συγκοινωνίας.

 Για αυτά κινητοποιούμαστε μαζί με το λαό, τα σωματεία και τους φορείς της πόλης.